Cum se face crema de zahăr ars. Rețete și trucuri pentru desertul copilăriei
Publicat pe 07.01.2022 la 18:37 Actualizat pe 07.01.2022 la 18:37
Cine nu a gustat măcar o dată în copilărie crema de zahăr ars? De câte ori simțim un miros intens de vanilie și coajă de lămâie în bucătărie ne amintim de acest desert miraculos ce era gata într-o clipită, preferatul copiilor dar și al bunicuțelor ce iubeau rapiditatea și usturimea rețetei.
- Cum se face crema de zahăr ars - rețeta clasică
- Trucuri pentru cea mai buna cremă de zahăr ars
Cum se face crema de zahăr ars - rețeta clasică
De-a lungul timpului au apărut diverse forme ale rețetei de cremă de zahăr ars. Toate însă au la bază același principiu al coacerii Bain Marie.
Ingrediente
1 l lapte;
8 oua medii;
1 varf cutit de sare;
150 g zahar tos fin (pentru crema de oua);
150 g zahar tos fin (pentru caramel);
1 pastaie de vanilie (doar semintele).
Mod de preparare
Punem zahărul într-o cratiță pe foc mic până capătă o culoare aurie. Stingem focul și îmbrăcăm cratița pe jumătate în caramel. Lăsăm la răcit la temperatura camerei.
Punem ouăle într-un vas cu sarea, zahărul și vanilia și mixăm 4 minute la viteză medie. Adăugăm laptelerece și mai mixam 1 minut tot la viteză medie. Turnăm compoziția în oala cu caramel. Așezăm cratiță veche într-o altă cratiță pe care o umplem până la jumătate cu apă rece și introducem totul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 50-60 de minute. DIn 15 în 15 minute adăugăm în cratiță suport câte 50 ml de apă rece
Cremă de zahăr ars din 4 ouă
Ingrediente
500 ml lapte
7 linguri zahăr
4 ouă
1 pachet zahăr vanilat
Mod de preparare
Se pun 3 linguri de zahăr într-un vas termorezistent de 1 litru . Se dă la cuptor și se lasă să se caramelizeze doar cât să formeze puțină spumă. Se scoate și se tapetează până la jumătate cu caramel. Se lasă la răcit 10-15 minute.
Se bat ouăle cu zahărul rămas, și zahărul vanilat, se adaugă laptele și se amestecă continuu. Se toarnă compoziția în vasul cu zahăr ars, se pune totul în alt vas cu apă călduță și se coace pentru 50 de minute la foc potrivit.
Crema de zahăr ars din 6 ouă
Ingrediente
700 mililitri lapte
6 ouă
300 grame zahăr
2 lingurițe de esență de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat
Un praf de sare
Puțină coajă de lămâie
Mod de preparare
150 de grame de zahăr se pun într-o cratiță la foc mic până când se topește și capătă o nuanță aurie. Se lasă la răcit până începe să pocnească.
Între-un castron se bat ouăle cu puțină sare. Se adaugă zahărul, vanilia și coaja de lămâie. Se toarnă laptele și se amestecă până la omogenizarea compoziției. Se toarnă amestecul în vasul în care s-a răcit zahărul, se așează într-un alt vas în care se toarnă apă până la Jumatate și se dă la cuptorul încins la 160 de grade pentru 45 de minute. Cuptorul se încălzește inițial la 200 de grade.
Cum se face crema de zahăr ars pe aragaz
Ingrediente
6 ouă
12 linguri zahăr,
un pliculeț zahăr vanilat,
1 litru lapte,
baton de vanilie,
1 vârf de cuțit de sare.
Mod de preparare
6 din cele 12 linguri de zahăr se topesc într-o cratiță, se lasă la răcit și separat se pun la foc mic laptele, restul de 6 linguri de zahăr amestecând tot timpul. Se ia de pe foc când clocotește . Ouăle și sarea se bat cu mixerul, se toarnă laptele peste ele și se adaugă vanilia .
Compoziția obținută se pune peste zahărul răcit în cratiță. Se pune la Bain Marie pe foc foarte mic aproximativ 12o de minute.
Trucuri pentru cea mai buna cremă de zahăr ars
Deși mărturiile gospodinelor atestă faptul că acest desert atât de simplu este un succes chiar și pentru începători, iată câteva trucuri pe care le poți folosi ca să te asiguri că nu dai greș
1. Încinge cuptorul la 200 de grade
2. Apa din tavă trebuie să fie rece și doar până la jumătate.
3. Coace prăjitura la 160-170 de grade foc de jos și de sus la cuptoarele electrice.
4. Din 10 în 10 minute adaugă câte 50 ml de apă rece
5. Timpul de coacere este de 40-45 de minute
6. Prăjitura se lasă încă 10 minute în tava cu apă după ce a fost scoasă din cuptor.
7. Se lasă la răcit complet și abia apoi se dă la frigider.
Ce prăjituri poți face cu cremă de zahăr ars
Crema de zahăr ars poate fi preparată ca un desert de sine stătător sau poate fi inclusă în alte torturi și prăjituri. Cel mai comun și mai des întâlnit este Chocoflan, o prăjitura cu cremă de zahăr ars și ciocolată. Acest preparat mai este numit și Prăjitura Imposibilă pentru că după coacere straturile se inversează. Gospodinele spun că este asemănătoare unei negrese și că este foarte ușor de făcut.