Cum se pune sfecla roșie la borcan pentru iarnă. Patru rețete simple
Publicat pe 14.10.2021 la 17:49 Actualizat pe 14.10.2021 la 19:04
Sfecla roșie aduce beneficii miraculoase organismului. Ea este una dintre cele mai bogate legume în antioxidanți și nitrați naturali. Conține vitamina B, mangan, potasiu, folați, vitamina C, magneziu, curpu, fier și fosfor. Aceasta poate fi conservată toată iarna, la borcan. Poate fi preparată în oțet, cu hrean, coaptă, ori fiartă.
- Datorită aminoacizilor, sfecla ajută la dezvoltarea și menținerea țesutului muscular, previne bolile cardiovasculare și atacurile de inimă.
- Sfecla roșie aduce beneficii miraculoase organismului. Ea este una dintre cele mai bogate legume în antioxidanți și nitrați naturali.
Datorită complexului de vitamine și minerale, sfecla roșie este una dintre cele mai nutritive legume.
Rețetă clasică de sfeclă roșie la borcan pentru iarnă
Ingrediente
1 kg sfeclă roșie
800 ml apă
1 linguriță de sare rasă
30 g zahăr
Mod de preparare
Sfecla roșie se spală și se pune la copt. Ea trebuie așezată într-o tavă și acoperită cu o folie de aluminiu. Se lasă la copt timp de o oră, la 180 de grade Celsius. După ce s-a copt, se va tăia în cubulețe, ori se va da pe răzătoare, iar apoi se dă cu sare și oțet.
După ce a fost așezată în borcane și sterilizată, se lasă timp de 20-25 de minute la fiert, apoi se lasă la răcit.
Sfeclă roșie la borcan cu oțet
Ingrediente
1 kg sfeclă roșie
30-50 ml oțet
1 linguriță de sare rasă
Mod de preparare
Sfecla roșie, necurățată, se spală și se pune la copt. Se va pune într-o tavă, iar apoi trebuie invelită în folie de aluminiu, în acest fel se va coace într-un suc propriu. Se lasă la copt timp de o oră, la 180 de grade Celsius. Cu ajutorul unei furculițe se va verifica daca este coptă.
Sfeclă roșie la borcan cu hrean
Ingrediente
2 kg sfeclă roșie
2 lingurițe de sare neiodată
1 rădăcină mică de hrean
1 linguriță semințe de chimen
1 linguriță piper negru măcinat
3 linguri de ulei de măsline
120 ml de oțet de 5 grade, ori suc de lămânie
Mod de preparare
Se spală sfecla și se pune la copt, ori la fiert, după preferință. În cazul în care se pune la copt, sfecla trenuie învelită în folie de alumiu. Se înțeapă cu o furculiță pentru a se verifica dacă este gata.
După ce a fost lăsată la răcit, se curăță de coajă, iar apoi se taie în cubulețe, ori se dă pe răzătoare.
Hreanul trenuie dat pe răzătoare și amestecat cu sfecla. La fiecare borcan se adaugă două fâșii de hrean, deoarece ajută la conservare.
Se adaugă sare, oțet sau suc de lămâie, uleiul de măsline și semințele de chime, iar apoi se amestecă. După ce a fost pusă în borcane, daca va fi ținută în frigider, sfecla va rezista până la două săptămâni.
Rețeta de sfeclă roșie coaptă la borcan
Ingrediente
1200 g sfeclă roșie
15 g sare
30 g zahăr
15 g chimen seminte
200 ml apă
125 g hrean ras
120 ml otet simplu 9°
Mod de preparare
Sfecla roșie se spală și se pune la copt. Se pune într-o tavă, iar apoi se acoperă cu o folie de aluminiu, în acest fel se va coace într-un suc propriu. Se lasă la copt timp de o oră, la 180 de grade Celsius. Pentru a verifica dacă este gata, sfecla se înțeapă cu o furculiță.
După ce a fost lăsată la răcit, sfleca se taie cubulețe, ori se dă pe răzătoare.
Semințele de chimen, sarea și zahărul se lasă la fiert timp de 10 minute. Sfecla se așează în borcane, iar la fiecare borcan se adaugă două fâșii de hrean. Se toarnă zeama fierbinte în borcane, după care se pun capacele și se sterilizează.
Borcane trebuiesc lăsate la răcit până a doua zi.
Ce beneficii are sfecla roșie
Sfecla roșie aduce beneficii miraculoase organismului. Ea este una dintre cele mai bogate legume în antioxidanți și nitrați naturali. Conține vitamina B, mangan, potasiu, folați, vitamina C, magneziu, curpu, fier și fosfor.
Această legumă conține betacianină, o substanță care ajută organismul uman în eliminarea toxinelor și previne cancerul.
Împiedică depunerea colesterolului și formarea cheagurilor de sânge, ajută la vindecarea bolilor de vezică biliară.
Datorită aminoacizilor, sfecla ajută la dezvoltarea și menținerea țesutului muscular, previne bolile cardiovasculare și atacurile de inimă.
Cum se poate consuma sfecla roșie la borcan
Sfecla roșie poate fi păstrată peste iarnă la congelator, ori în cămară. De cele mai multe ori este conservată în oțet, dar se pot realiza și salate de murături, dacă adăugăm țelină, conopidă zau varză.