Gem de cireșe. Rețetă din bătrâni, fără conservanți
Publicat pe 15.06.2022 la 12:29 Actualizat pe 15.06.2022 la 12:29
Este sezonul cireșelor, astfel că acum sunt la mare căutare! Ei bine însă, dacă ești norocosul care are un cireș în curte, este momentul să profiți de acest noroc și să le culegi înainte de a se strica pentru a face un gem, sănătos și fără conservanți, așa cum îți făcea bunica în copilărie. Iată cum se prepară pas cu pas!
- Gem de cireșe ca la bunica acasă
- Cel mai sănătos mod de preparare
Nu doar că a sosit sezonul estival în care fructele sunt la mare căutare, ci a sosit și momentul în care numeroase gospodine își fac deja provizii pentru iarnă, astfel că noi îți arătăm cum se prepară gemul de cireșe fără conservanți.
Gem de cireșe fără conservanți
În ziua de azi, indiferent că vorbim despre legume, compoturi, dulcețuri sau gemuri, gospodinele obișnuiesc să apeleze la conservanți pentru a se păstra mai bine și a nu se altera, însă noi îți dezvăluim azi o rețetă din bătrâni de gem de cireșe, fără a fi nevoie să apelăm la aceste metode de conservare.
Ingrediente:
- 2 kg de cireșe
- 1 kg de zahăr
- sucul de la o lămâie
Mod de preparare:
Ei bine, deși este o rețetă din vechi strămoși, asta nu înseamnă că este greu de făcut, ci din cotră, trebuie doar să urmezi fiecare pas cu mare atenție. Se începe, bineînțeles, cu pregătirea cireșelor pe care le speli și le lași să se scurgă bine într-o sită.
După ce se scurg, le îndepărtezi sâmburii cu dispozitivul special sau cu o scobitoare, iar între timp, pregătește o cratiță cu baza dublă sau un ceaun. Se pun cireșele în cratiță și se adaugă zahărul peste ele, alături de sucul de lămâie.
Amestecă bine cireșele cu zahărul și pune vasul la rece pentru 2-3 ore. Pe parcurs, mai amestecă cireșele cu zahărul până când acesta se topește și se formează sirop. După ce toată cantitatea de zahăr este topită pune cratița la foc pe aragaz.
Lasă ingredientele să fiarbă până când se formează spumă la suprafață. Cu o sită deasă sau o spumieră, îndepărtează spuma formată, iar apoi, la foc mic, lăsăm gemul de cireșe să fiarbă pentru 40-45 de minute.
După acest interval de timp se face testul cu o linguriță, iar dacă consistența este cea dorită se pune în borcane, se sterilizeză și se depozitează în cămară, la un loc ferit de soare.
CITEȘTE ȘI: Înghețată de cireșe. Rețeta ideală pentru zilele călduroase de vară