Ingredientul care nu are ce căuta în mămăligă. Ce să nu folosești dacă vrei să faci un preparat gustos și cremos
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 02.02.2023 la 11:57
Actualizat pe 02.02.2023 la 11:57
Despre mămăligă se spune că este un aliment minune care are multiple beneficii asupra organismului. Multe persoane aleg să consume zilnic această mâncare, în timp ce altele îl pregătesc destul de rar. Deși pare simplu de preparat, nu e chiar așa, asta dacă vrei să obții un preparat gustos și cremos. Ingredientul care nu are ce căuta în mămăligă.
- Ce ingredient să nu pui niciodată în mămăligă
- Îi strică tot gustul
- Iată ce nu ar trebui să folosești dacă vrei să faci un preparat gustos și cremos
Mamaliga are un continut bogat de vitamine si minerale precum vitamina B, vitamina A, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu si zinc. Așadar, are multiple beneficii pentru organismul uman și pe lângă faptul că necesită foarte puțin timp de preparare, este și accesibilă la preț.
Ingredientul care nu are ce căuta în mămăligă
Mămăliga este consumată de persoane din toată lumea, iar rețetele diferă de la o zonă la alta. În țara noastră, acest preparat are o istorie de sute de ani. Deși pare că se gătește ușor, prepararea mămăligii are un secret pe care doar bucătarii cu experiență îl cunosc.
În principiu, pentru mămăligă avem nevoie doar de apă, mălai și sare, însă de-a lungul anilor, pentru a îmbunătății gustul și textura acestui preparat, bucătarii iscusiți au adăugat și alte ingrediente pentru un plus de savoare. Astfel, dacă în locul apei, fierbem mălaiul în lapte, vom obține o mămăligă gustoase și cremoasă.
Mod de preparare:
- pune 1 litru de lapte în oala obișnuită pentru mămăligă, după care adaugă puțină sare și piper și lasă la fiert pentru trei minute.
- adaugă apoi o linguriță de unt și presară mălaiul în ploaie.
Mămăliga fiartă în lapte poate fi consumată de îndată ce s-a făcut, având în vedere că este foarte cremoasă.
Mămăliga, beneficii pentru sănătate
Numerose studii realizate de către cercetătorii din SUA au scos la iveală faptul că mămăliga este benefică pentru sănătate.
- luptă contra stresului, fiind bogat în vitaminele din grupa B, care acționează asupra funcționarii sistemului nervos, a mușchilor, a inimii și asupra producției de globule roșii.
- are proprietăți astringente, diuretice, antiinflamatoare și tonice, fiind utilizat în primul rând ca aliment (cereală) și apoi ca plantă medicinală;
-ne protejează împotriva artritei, scade nivelul colesterolului reducând astfel riscul de ateroscleroza și, implicit, de infarct.
- gastrita și ulcerul sunt ameliorate dacă pacientul consumă des mămăligă caldă în loc de pâine, deoarece mălaiul reduce aciditatea.
- reglează tranzitul intestinal și ajută digestia, deoarece este foarte bogat în fibre.
- ajută la întărirea sistemului imunitar.
- ameliorează răceala prin conținutul de vitamina A.
- este un bun protector al colonului, consumul de mămăligă fiind util în prevenirea cancerului de colon.
Citește și: Secretul pentru o mămăligă fără cocoloașe. Iată ce trebuie să faci cu mălaiul înainte să îl pui la fiert