Ingredientul secret folosit de Elena Ceaușescu la colivă. Menajera cuplului dezvăluie reţeta tovarăşei
Publicat pe 24.08.2022 la 12:34 Actualizat pe 24.08.2022 la 12:34
Chiar dacă anii în care România era sub regim comunist au fost o perioadă în care sute de biserici au fost demolate și oamenii erau nevoiți să-și ascundă credința, Elena Ceaușescu era specialistă în prepararea colivei. După Revoluție, menajera soților Ceaușescu a dezvăluit rețeta tovarășei.
- Colivă după rețeta Elenei Ceaușescu
- Secretul tovrășei, dezvăluit de fosta menajeră
Elena Ceaușescu nu s-a dezis total de tradițiile creștine românești, căci coliva a fost unul dintre deserturile preferate ale soției dictatorului. Tovarășa a avut grijă personal să-și învețe menajera cum să facă coliva după rețeta ei și i-a dezvăluit ingredientul său secret.
Ingredientul secret folosit de Elena Ceaușescu la colivă
Angajata era de origine din Ardeal, zonă în care la pomana morților se dădeau colaci, nu colivă. De aceea, Elena Ceaușescu a decis că trebuie să-i arate pas cu pas rețeta ei pentru colivă, potrivit historia.ro.
Această experiență a menajerei cu soția lui Nicolae Ceaușescu și multe altele au fost colectate și transpuse de către Maria Dobrescu, în volumul „La curtea lui Ceauşescu. Dezvăluirile Suzanei Andreiaş despre viaţa de familie a cuplului prezidenţial”, apărut la editura Amalteea, București.
Rețeta de colivă a soției de dictator
Ingrediente
- 1 kg de grâu (arpacaș)
- 1 kg miez de nuci
- 250 g zahăr
- coajă rasă de la o lămâie
- coajă rasă de la o portocală
- scorțișoară
- esență rom, după gust
Pentru ornat
- zahăr pudră sau pesmet din biscuiți
- cacao
- bomboane fondante
Mod de preparare
Pentru a prepara coliva după rețeta Elenei Ceaușescu, procesul începe seara. Atunci, se alege arpacașul cu mare atenție, îndepărtându-se pleava și bucățelele de grâu sparte. După, se spală în 9 ape călduțe (corespunzătoare celor 9 cete îngerești) și se pune la fiert în 3 litri de apă, la foc potrivit de mare.
Când începe să fiarbă apa, se dă flacăra mai mică și nu se amestecă cu lingura în timpul fierberii, ci se mișcă oala din când în când, ca grâul să nu se lipească. Se ține pe foc până ce apa scade și, când apa a scăzut aproape complet, se adaugă puțină sare și zahărul, amestecând ușor cu lingura de lemn. Se mai lasă 5-10 minute până când absoarbe apa, iar bobul de grâu este „înflorit’.
Grâul fiert se răstoarnă într-o oală smălțuită și se acoperă cu un ștergar umed pentru a nu face coajă. Tot seara se poate curăța și miezul de nucă, din care jumătate se dă prin mașina de tocat, iar cealaltă jumătate se taie cu cuțitul în bucățele mai mici.
De dimineață, se îndepărtează coaja de grău formată și se adaugă miezul de nucă sfărâmată și un sfert din cantitatea de nucă ce a fost dată prin mașină. Se adaugă aromele: esența de rom, scorțișoara, coaja rasă de lămâie și cea de portocală. Compoziția se frământă bine cu mâna.
Coliva se așază pe platouri și se nivelează bine. Se adaugă pe deasupra restul de nucă măcinată, un strat destul de gros, apoi se presară printr-o strecurătoare mică zahărul pudră. La final,se ornează cu miezul de nucă păstrat și cu bomboanele fondante, se arată pe viva.ro.