Trei modele de ornat coliva. Idei pentru toate gospodinele
Publicat pe 23.02.2022 la 15:51 Actualizat pe 23.02.2022 la 15:51
Cel puțin o dată ai mers la biserică și ai observat un platou cu colivă care putea fi confundat cu ușurință cu un tort. Suntem sigur că toată lumea a remarcat decorul frumos cu care gospodina a impresionat, astfel că este momentul să înveți și tu să ornezi coliva într-un mod inedit. Iată trei idei speciale pentru tine!
- Trei modele de ornat coliva
- Ce trebuie să faci
Încă din moși strămoși se știe că, coliva este preparatul simbol prezent la toate ceremoniilor religioase, închinate celor plecați dintre noi, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul, ingredient din care se fac și pâinea și coliva.
De ce unele gospodine decorează frumos coliva
Ei bine, pentru că acum știe toată lumea se seminifică, de fapt, coliva, întrebarea care stă pe buzele tuturor este de ce se decorează. Pe înțelesul tuturor, din vechi strămoși, coliva este cunoscută drept trupul celui dispărut, astfel că unele gospodine obișnuiesc să le orneze foarte frumos, ca și cum și-ar îmbrăca persoana regratată care nu mai este printre noi.
Dacă nu știai acest aspect, acum este momentul să te interesez care sunt cele mai frumoase modele de ornat coliva.
Trei modele simple de ornat coliva
Nu, nu trebuie să ai ingrediente speciale pentru o orna coliva, ci o poți face chiar cu ce găsești prin casa.
1. Cruce din cuburi de ciocolată: dacă nu ai găsit forma de făcut crucea cu cacao, ei bine poți face una chiar din cuburi mici de ciocolată. După ce ai terminat de finisat coliva și ai așezat-o pe platou, o poți pudra uniform cu zahăr și să faci o cruce din cuburi de ciocolată, de preferat eagră, pentru a avea contrast cu zahărul pudră.
2. Cruce din bomboane colorate: dacă nu este vorba de un deces și vrei ceva mai colorat pentru persoana dragă decedată, poți face o cruce din bomboane mici, rotunde și colorate. Ba mai mult, poți face cruce și din fulgi colorați de ciocolată, având grijă să respecția forma imaginară.
3. Cercuri cu un pahar mic: un alt model ușor și frumos îl reprezintă cerculețele umplute cu bomboane. Prin urmare, ai nevoie de un pahar cu gura mică, pe care-l bagi în cacao, iar apoi îl așezi pe colivă. Se face un model pe marginea colivei, iar în funcție de gusturi și în mijloc.
De Sâmbăta Morților sau Moșii de Iarnă se duce colivă la biserică
Cele mai cunoscute date din calendarul creștin ortodox în care gospodinele merg la biserică cu colivă sunt de Sâmbăta Morților și Moșii de Iarnă. Ei bine însă, pe lângă aceste sărbători principale, sunt mai multe date în care se merge cu colivă la biserică, ba chiar aproximativ în fiecare lună este un motiv.
Alte zile în care se prepară coliva
Pe lângă Sâmbăta Morților și Moșii de Iarnă, coliva se duce la Biserică și în aceste zile:
- Sâmbăta Sf. Mare Mc. Teodor;
- A doua sâmbătă din Postul Mare;
- A 3-a sâmbătă din Postul Sfintelor Paşti;
- A patra sâmbătă din Post;
- A 5-a sâmbătă a Marelui Post;
- Sâmbăta lui Lazăr;
- Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor)
Ba mai mult decât atât, și în zilele în care sunt sărbătoriți diferiți sfinți se duce cu biserică la colivă, asta mai ales dacă răposatul purta numele acestui sfânt.
CITEȘTE ȘI: Bomboane din colivă cu vișine! Cel mai simplu desert pentru Postul Crăciunului