Ingredientul secret pentru a face lipii ca în Grecia. Rețeta pe care o vei folosi de fiecare dată
Publicat pe 27.04.2023 la 11:35 Actualizat pe 27.04.2023 la 11:35
Sigur și tu te-ai intrbat măcar odată în viață cum cum sunt gătite lipiile din Grecia. trebuie să știi, însă, că nu este necesar să călătorești până acolo pentru a fi gustat celebrele pite grecești, folosite pentru a prepara celebrele gyros și souvlaki. Acest preparat, care poate înlocui de cele mai multe ori pâinea, este extrem de ușor de gătit. Exista, însă, un ingredient secret pentru ca rețeta să iasă identic celei tradiționale.
- Ingredientul secret pentru a face lipii ca în Grecia
- Rețeta pe care o vei folosi de fiecare dată
Lipia grecească este alegerea perfectă pentru cei care își doresc să pregătească acasă gyros sau souvlaki, salate, aperitive. Moale și pufoasă la interior, crocantă la exterior, pita grecească poate înlocui fără doar și poate pâinea în cazul oricărui preparat.
Ingredientul pentru lipii ca în grecia
Ingrediente
- 500 g făină;
- 220 g lapte;
- 120 g apă călduță;
- 1 linguriță de zahăr;
- 5 g drojdie uscată sau 20 g proaspătă;
- 10 g sare;
- 30 ml ulei de măsline;
- opțional: ierburi aromatice verzi sau uscate (oregano, cimbru, rozmarin etc);
- 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui pentru uns blatul de lucru și tigaia.
Mod de preparare
Pentru a prepara această rețetă, primul pas este să pui făina într-un castron încăpător și să faci o gropiță în mijlocul ei. Acolo, trebuie să adaugi drojdia, zahărul și mixul de apă cu lapte (călduț).
Apoi, trebuie să lași totul nemișcat 10 minute, timp în care se va activă drojdia. După care, trebuie să adaugi sare și ulei de măsline și să amesteci totul bine cu mâna, după care vei adăuga și ierburile aromatice tocate.
Separat, trebuie să frămânți aluatul pentru un timp de 2-3 minute. După aceea, vei unge bolul cu puțîn ulei și vei așeza bilă de aluat înapoi în el. Secretul acestor pite grecești este să acoperi totul cu folie de plastic și lasă coca la dospit până ce-și dublează volumul, între 40-90 de minute.
Pasul următor este să rastori aluatul dospit pe masa de lucru ușor unsă cu ulei și se apasă cu palmele. În acest fel, coca se împarte în 10 părți egale, fiecare bucățică fiind formată într-o biluță, pe care le vei acoperi cu folie de plastic și le vei lăsă 15-20 de minute la odihnit.
După aceea, vei lua sucitorul și vei întinde fiecare bucată sub formă de disc cu diametrul de aproximativ 20-22 cm, pe măsură ce le vei coace.
Pentru ultimul pas trebuie să încingi o tigaie mai veche, pensula cu puțin ulei, după care vei pune la copt prima pita grecească. După vreo 2 minute, verifică gradul de coacere al plăcintei și întoarce-o pe cealaltă parte, timp de 2 minute și preparatul tău este gata.
CITEȘTE ȘI: Ingredientul care nu trebuie să lipsească din turtele pufoase la tigaie. Cum să le faci bune ca la bunica