Ingredientul care nu trebuie să lipsească din turtele pufoase la tigaie. Cum să le faci bune ca la bunica
Publicat pe 10.02.2023 la 11:49 Actualizat pe 10.02.2023 la 11:50
Când vorbim despre turte, mulți oameni se gândesc la lipii, langoși sau chiar plăcinte. Totuși, varianta tradițională, calsică, de turte este un înlocuitor pentru pâine, făcut dintr-o compoziție aproape la fel de simplă. Putem spune că turtele sunt niște lipii mai groase, mai pufoase, care se fac foarte bine la tigaie. La prepararea lor, nu trebuie să lipsească un ingredient special.
- Cum se fac turtele pufoase la tigaie
- Pâinea făcută repede de bunica
Turtele sunt absolut perfecte la o masă tradițională, fiind un înlocuitor al pâinii normale. Ele sunt pufoase și se fac la tigaie, iar procesul nu durează la fel de mult ca la pâinea clasică. Iată ce ingredient nu trebuie să-ți lipsească dacă vrei turte pufoase și gustoase!
Ingredientul care nu trebuie să lipsească din turtele pufoase la tigaie
Vei avea nevoie de: 550 g făină 000, 25 g drojdie proaspătă sau 7 g uscată, 375 - 400 ml apă caldă, 1 linguriță rasă de zahăr, 8 g sare pentru aluat, 50 ml ulei (pentru frământat) șiîncă vreo 5 g sare pentru copt. Ingredientul fără de care nu o să obții rezultatul dorit este uleiul. Nu uita de el!
Prima dată se amestecă toate ingredientele (mai puțin uleiul) într-un castron și se frământă un aluat moale timp de 5 minute cu robotul sau 10 minute cu mâna. Cel mai bine este să începeți cu 350 ml de apă caldă și să vedeți pe parcurs dacă mai e nevoie de alți 50 ml. Se adaugă uleiul și se continuă frământarea pentru alte 3-5 minute.
Apoi, se strânge aluatul din castron sub formă de bilă (cu palmele unse cu ulei) și se acoperă cu folie de plastic. Se lasă la dospit până își dublează volumul 45-60 min , dar asta ține și de cât de cald este în bucătărie.
Aluatul se va împărți în 4 porții egale a câte 250 g fiecare și se lucrează pe rând cu fiecare porție. Bilele de aluat lăsate deoparte se acoperă cu folie de plastic. Pe masa presărată cu făină se ia o bilă de aluat, se aplatizează ușor cu palma. Apoi i se aduc marginile către mijloc, una câte una, apoi se lipesc bine și se întoarce aluatul cu lipitura pe masa de lucru. Pus astfel, se întinde turta cu sucitorul la o grosime de cca. 1 cm și diametru de 18-20 cm. La fel se face cu restul bilelor de aluat.
Se coc într-un ceaun sau într-o tigaie încinsă bine pe aragaz. Pe fundul tigării se presară un pic de sare și deasupra ei se așază câte o turtă. Focul se dă la minimum. Se acoperă ceaunul sau tigaia cu un capac și se lasă la copt câte 10 minute pe fiecare parte.
Se verifică la câteva minute și când e gata se ia de pe foc și se procedează la fel cu următoarea. Turtele se pun unele peste altele, astfel încât să fie calde mai mult timp.
Citește și: Rețeta de turte de casă a bunicii Gherghina de pe TikTok. Cum poți prepara rapid mâncarea copilăriei / VIDEO