Mâncare cu vinete de post. Trei rețete simple si rapide, pe gustul tuturor
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 02.08.2022 la 17:04
Actualizat pe 02.08.2022 la 17:05
Postul este pentru unii oameni o perioadă de curățenie sufletească, însă acest lucru vine și cu o schimbare a alimentației. Multe persoane aleg să mănânce vinete în post deoarece sunt destul de delicioase și ușor de preparat. Iată câteva rețete pe care le poți prepara în zilele de post!
- Rețetă de mâncare de post cu vinete și cartofi
- Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi!
Mâncare de post cu vinete și cartofi
Ingrediente:
- 700-800 g cartofi rosii
- 1 vanata mica
- 2 cepe
- 1 morcov
- 1 gogosar verde
- 1 rosie
- 3 catei de usturoi
- 500 ml apa calda
- 1-2 linguri ulei de masline (pentru copt vanata)
- 1 lingura ulei de floarea soarelui
- 1 lingura pasta de ardei dulce
- 1-2 linguri pasta de tomate
- 1 lingurita boia dulce (sau afumata)
- Cimbru uscat
- Patrunjel proaspat
- Piper
- Sare
Mod de preparare:
Tăiem vânata cu tot cu coajă în cuburi și o condimentam cu piper, sare și 1-2 linguri de ulei de măsline. O punem la cuptor pe o tava acoperită cu hârtie de copt timp de 20 de minute la 180 de grade. Curățăm cartofii, iar apoi îi tăiem 4 și restul legumelor le curățăm și le tocam mărunt. Într-o cratiță punem ceapa la călit în ulei și puțină apă.
Adăugăm pe rând gogoșarul, cartofi și morcovi, iar apoi punem pasta de ardei, de tomate, boiaua, cimbrul, sarea, piperul și turnam apă caldă amestecăm și acoperim cu un capac și lăsăm la fiert 10-15 minute. Adăugăm vinetele, usturoiul, roșia o lăsăm să fiarbă și amestecăm din când în când până totul se îngroașă. Potrivim gustul cu sare și piper, iar după ce stingem focul adăugăm pătrunjel tocat.
Mâncare de post cu vinete și dovlecei
Ingrediente:
- 1 ceapa
- 1 ardei gras
- 1 vanata
- 1 dovlecel
- 1 morcov
- radacina de telina
- 2 linguri ulei
- marar si patrunjel verde, tocate
- 2 linguri pasta de tomate sau bulion
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Tăiați dovlecelul în bucăți potrivite și presărați cu sare, iar mai apoi dați-l la o parte. Morcovul, țelina, ceapa și ardeiul gras se toacă mărunt și se pun la prăjit în două linguri de ulei și jumătate de ceasuta cu apă. După o culoare aurie sau adaugă o cană cu apă caldă și două linguri de pasta de tomate cu sau bulion. Se lasă să se clocotească, iar mai apoi tăiem vânăta în bucăți și presărăm cu sare și o călim în puțin ulei după care adăugăm bucățile peste restul legumelor.
Vinete de post la cuptor
Ingrediente:
2 vinete
150 ml ulei de măsline
4-5 căței de usturoi
frunze de ceapă verde
pătrunjel proaspăt
1 linguriță boia de ardei (de preferat afumată)
1 linguriță de cimbru uscat
sare și piper, după gust
Mod de preparare:
Aprindeți cuptorul la 220 de grade Celsius și ungeți cu ulei o tavă, iar mai apoi crestați vinetele în romburi și presărați-le cu sare. Tăiați usturoiul felii subțiri, iar mai apoi introduceți printre trei tăieturi la fel faceți și cu frunzele de ceapă verde și pătrunjelul după ce le-ați tocat mărunt.
Amestecați uleiul de măsline cu boiaua de ardei, cimbru uscat, piperul și turnați peste vinete cu grijă ca să intre bine în tăieturi. Puneți tava la cuptor pentru aproximativ 45 de minute până când vinetele sunt moi și rumenite, iar în tot acest timp stropiți vinetele cu uleiul adunat în tavă de 2-3 ori. Vinetele le puteți servi cu usturoi la cuptor și să presărați cu pătrunjel proaspăt.
De ce e bine să mănănci vinete în post
Vinetele sunt pe placul tuturor, mai ales în zilele de post deoarece se gătesc destul de rapid și sunt și delicioase. Pe lângă felurile de mâncare pe care le mâncăm în post, multe persoane aleg să le mănânce tot timpul deoarece conțin puține calorii și puteți să aveți tot timpul o siluetă de invidiat.
Citește și: Ciorbă de roșii cum o făceau bunicile. Rețetă simplă pentru un preparat care te trimite înapoi în copilărie