Peltea de gutui. Patru rețete pentru toate gusturile
Publicat pe 12.10.2021 la 21:03 Actualizat pe 12.10.2021 la 21:03
Pelteaua de gutui este, de fapt, un jeleu realizat în casă. Astfel, aceasta este pe cât se poate de parfumată, delicioasă, aromată, dar bineînțeles și sănătoasă, asta pentru că conține numeroase vitamine. Rețele de peltea de gutui sunt extrem de simple, fiind ușor de realizat.
- Ce este pelteaua de gutui
- Patru rețete de peltea de gutui
Ce este pelteaua de gutui
Pelteaua de gutui este, de fapt, un jeleu foarte dulce. Așadar, textura acesteia este una gelatinoasă, elastică, dar și transparentă, în general culorile peltelei fiind de la roz până la portocaliu sau rubiniu.
Rețetele pentru realizarea peltelei de gutui sunt extrem de sănătoase, mai ales că fructele din care sunt realizate au numeroase valori nutritive.
Peltea de gutui după rețeta bunicii
Ingrediente
- 2,5 kilograme de gutui
- 0,8 kilograme de zahăr
- 2 lămâi
- un praf de sare
Mod de preparare
Peltea de gutui, după rețeta bunicii, se realizează astfel: se vor curăța gutuile de coajă și cotoare. Se vor păstra atât gutuile cât și cotoarele care se vor spală și se vor ține în apă rece până le vom terminam pe toate de curățat. Cojile și cotoarele se vor pune într-o oală cu apă atât cât să le acopere la fiert pentru o oră și dacă va mai fi nevoie, vom mai adăuga câte puțină apă.
Vom strecura rezultatul, apoi sucul obținut îl vom turna peste gutuile curățate alături de zahăr și sucul de lămâie, praful de sare. Vom mai adăuga un litru de apă și vom fierbe o ora până se înmoaie bine. Lichidul se va strecura printr-o sită, iar apoi se va pune la fiert, la foc mic.
Rețetă de peltea de gutui fără zahăr
Ingrediente
- 2,5 kilograme de gutui
- 2 lămâi
- un praf de sare
Mod de preparare
Dacă țineți la silueta dumneavoastră sau tocmai ce vă aflați într-un proces de slăbire și aveți poftă de ceva gustos, însă care să nu conțină prea mult zahăr, cu siguranță puteți apela cu încredere la rețeta de peltea de gutui fără zahăr.
Astfel, modul de preparare este identic cu cel al rețetei de peltea după rețeta bunicii, însă nu va trebui să adăugați zahăr deloc.
Peltea de gutui fără conservanți
Ingrediente
- 1,5 kg de gutui
- 750 g zahar
- jumătate de baton de vanilie
- opțional: 2-3 cuișoare sau un baton de scorțioșoară
- o lămâie
Mod de preparare
Ca de fiecare dată, gutuile se vor spăla foarte bine, apoi se vor tăia felii și se curăța cotorul. După aceea, se vor pune într-un litru de apă rece, alături de zeama de la o lămâie. Totul se va pune într-o oală apoi alimentele se vor fierbe la foc mic. Lichidul se va strecura prin două site, a doua fiind mai deasă. Din zeama limpede va rezulta pelteaua.
La rezultat se va adăuga zahărul, dar și o jumătate de baton de vanilie, iar pentru un gust mai delicios, puteți adăuga, după preferințe, 2-3 cuișoare sau un bato de scorțișoară. Rezultatul se va pune din nou la fiert până se îngroașă.
Peltea de gutui cu nuci
Ingrediente
- un kilogram şi jumătate de gutui
- 700 de grame de zahăr
- 2 bucăţi de lămâie
- 150 de grame de nuci
Mod de preparare
Gutuile se vor spăla bine, se vor curăța de seminţe, apoi se vor tăia cubuleţe şi se vor stropi cu zeamă de lămâie. Apa se va pune la fiert alături de zahăr şi se va lasă pe foc până când siropul se va îngroșa. Vom adăuga gutuile tăiate cubuleţe şi se vor lăsa la fiert până se vor înmoia. Nucile se vor tăia mărunt şi se vor pune şi ele peste gutui. Până se leagă, amestecul se va lăsa la foc mic.
Citește și: Dulceață de gutui pentru iarnă. Cele mai simple rețete