Dulceață de gutui pentru iarnă. Cele mai simple rețete
Publicat pe 07.10.2020 la 16:25 Actualizat pe 07.10.2020 la 16:25
Dulceața de gutui se numără printre cele mai iubite deserturi. Și cum altfel ai putea să uiți mirosul fructelor îmbibate în zahăr și puse la fiert? Iarna se apropie cu pași repezi, astfel că ar fi păcat să nu-ți umpli cămara cu câteva borcănașe. Iată câteva rețete simple pentru prepararea acestui dulce!
- Dulceață de gutui pentru iarnă.
- Cele mai simple rețete
Dulceața de gutui bucățele
Dulceața de gutui bucățele se prepară imediat, având nevoie doar de câteva ingrediente. În plus, nu trebuie decât să tai fructele în cubulețe, ori mai mari, fie mai mici, depinde de cum preferă fiecare.
Ingrediente pentru dulceața de gutui bucățele
Pentru dulceața de gutui bucățele ai nevoie de 1 kilogram de zahăr, 1 litru de apă, o lămâie și nu în ultimul rând de 1,5 kilograme de gutui.
Mod de preparare
Pentru început, trebuie să speli foarte bine gutuile, ținând cont și de faptul că acestea au puf. Apoi, fructele se taie în cubulețe și se lasă într-un vas cu apă, zahăr și zeamă de lămâie, pe care ulterior îl așez pe aragaz, la un foc mediu. Compoziția se lasă să fiarbă timp de o oră, atunci când lichidul prezintă o consistență lipicoasă. La final, dulceața se pune în borcane și se lasă la răcit.
Dulceață de gutui rase
Ingrediente
Pentru dulceața de gutui rase aveți nevoie de 1 kg de gutui spălate şi rase prin răzătoarea mare, 1 litru de apă, 60 ml de suc de lămâie, o lingură de coajă de lămâie și 600 de grame de zahăr.
Mod de preparare dulceață de gutui rase
La fel ca în rețeta anterioară, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să spălați gutuile. Acestea vor fi apoi tăiate și date prin răzătoare fără să fie decojite. Turnați apa într-un vas, apoi, când începe să fiarbă, adăugați gutuile, coaja de lămâne și zeama. După 15 minute puteți adăuga și zahărul și lăsați compoziția pe foc timp de 30-50 de minute.
Dulceață de gutui fără zahăr
Ingrediente pentru dulceața de gutui fără zahăr
Aceasta este cea mai ușoară rețetă, deoarece nu mai aveți nevoie de zahăr, ci doar de cinci gutui, două mere și 300 ml suc de lămâie.
Mod de preparare
Gutuile și merele se spală și se decojesc, apoi pulpa acestora se dă prin răzătoare până ce obțineți un aspect mărunțișat. Rezultatul se așază într-un vas cu apa și se lasă la foc mic pentru 20-30 de minute, mestecând deseori pentru a nu risca să se lipească de pereții oalei. La final, trebuie să adăugați și sucul de lămâie, ca ulterior dulceața să fie distribuită în borcane, ultimul pas fiind fierberea lor la bain-marie pentru jumătate de oră.
Se curăță gutuile de coajă pentru dulceață?
Acest lucru depinde de rețeta pe care vreți să o urmați. Așa cum ați putut citi mai sus, spre exemplu, la rețeta pentru dulceață de gutui fără zahăr trebuie îndepărtată coaja, în schimb, la rețeta pentru dulceață de gutui rase nu.
Cât se fierbe dulceața de gutui
Dacă doriți să urmați o rețetă de dulceață de gutui tradițională, aceasta trebuie lăsată la fiert timp de o oră. Aceasta se lasă la răcit până a doua zi.
Citește și: Cleopatra Stratan, logodnă la 18 ani. Ce alte vedete s-au căsătorit atât de tinere