Pepene roșu murat - rețetă la borcan și la butoi
Publicat pe 12.07.2022 la 12:33 Actualizat pe 12.07.2022 la 12:33
Sezonul estival vine la pachet și cu o serie de fructe, cel mai căutat fiind bineînțeles pepenele. Ei bine, nu doar că poate fi mâncat acum, ci și la iarnă, asta doar dacă ne ajutăm de rețeta de pepene roșu murat, fie la borcan sau la butoi. Iată cum se face pas cu pas și cum poți să te bucuri de acest deliciu într-o zi geroasă și friguroasă!
- Cum se pune pepenele roșu la murat
- Rețeta pentru borcan și butoi
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că pepenele roșu are o serie de beneficii, astfel că poate fi mâncat în orice perioadă a anului, chiar și iarna, deși dispare de pe piețele din România, însă poate fi găsit chiar la tine în cămară.
Pepene roșu murat, rețeta cu felii la borcan
Pepenele roșu murat poate fi făcut în mai multe feluri, însă cea mai folosită rețetă este cea la borcan, fiind mai ușor de lucrat cu ele, cât și mai sigure atunci când se consumă, așa că noi am pregătit totul pas cu pas:
Ingrediente:
- pepene verde
- pepene galben
- țelină
- frunze de vită de vie
- zahăr
- frunze de vișin
- boabe de piper
- ardei iute
- usturoi
- sare de murături
- oțet
- câțiva brăduți din morcovi (pentru decor)
- ceapă
- mărar uscat
- apă
Mod de preparare:
Tăiem pepenele felii, mai mici sau mai mari, în funcțe de preferințe, apoi pregătim borcanele. Când sunt spălate și curate, la fundul borcanului așezăm frunze de vișin, frunze de viță de vie, apoi începem să așezăm peste feliile de pepene.
Așezăm și brăduții din morcov, apoi adăugăm și ceapa. În fiecare borcan punem câte o bucățică de ardei iute, câte un cățel de usturoi tăiat în două, jumătate de linguriță de piper, mărar uscat și frunze de țelină.
Completăm fiecare borcan cu apă călduță, aproximativ 1 litru de apă am pus în fiecare borcan, iar apoi răsturnăm apa din borcane într-o oală, pentru fiecare litru de apă vom pune o lingură de sare, o lingură rasă de zahăr, două linguri de oțet și lăsăm să dea în clocot.
Când saramură a dat în clocot, o turnam în borcane, punem apoi capacele și le strângem bine, le întoarcem cu gură în jos și le verificăm să nu curgă, le acoperim cu șervete groase și le lăsăm așa până ziua următoare. După 24 de ore, iar vom scurge saramură, o mai dăm în clocot și o turnam iar în borcane, apoi pot fi așezate în cămară.
Pepene roșu murat la butoi
Ei bine, dacă nu vrei să te delectezi cu penele la borcan, făcut felii, am pregătit și rețeta de pepene roșu murat la butoi, unde îți poți delecta papilele gustative așa cum o făceai în copilărie, acasă la bunici.
Ingrediente:
- pepeni verzi de mărime mică-mijlocie
- ardei iuți
- morcov
- usturoi
- țelină(frunze și rădăcina)
- crenguțe de vișin
- mărar uscat
- boabe muștar
- piper boabe
- apă
- sare
Mod de preparare:
Nu, nu se face mai greu ca rețeta de pepene murat la borcan, fiind de o complexitate asemănătoare. Prin urmare, pentru început, pepenii trebuie să fie înțepați lângă codiță, să aibă pe unde să își tragă saramura. După acest pas, îi așezăm în butoi, punem crengile de vișin, adăugăm morcovul și țelină tăiate fâșii sau rondele, ardeii iuți, mărarul uscat, iar printre pepeni și deasupra lor urmează usturoiul, boabele de muștar și piperul.
După acești pași punem apă cu sare, iar a două zi trebuie să ne uităm la ei dacă au mai tras din apă cu sare trebuie să avem grijă să completem din nou, să nu rămână pepenii descoperiți, că să nu prindă floare!
Ce beneficii are pepenele roșu murat
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că pepenele verde crud are o serie de beneficii, însă cert este că și preparatele alimentare obținute prin lacto-fermentație, respectiv murăturile, sunt bogate în probiotice și contribuie la dezvoltarea unei flore intestinale sănătoase.
Bineînțeles, și pepenele murat intră aici, astfel că duce la îmbunătățirea stării generale a organismului, fiind bogate ăn numeroase enzime benefice, precum și substanțe antibiotice și anticancerigene.
CITEȘTE ȘI: Trei beneficii ascunse pe care le are coaja de la pepenele verde. Nu o s-o mai arunci de acum