Prăjitura „Șiretul” cu vanilie. O rețetă delicioasă și rapidă
Publicat pe 19.07.2023 la 10:29 Actualizat pe 19.07.2023 la 10:29
Dacă vrei să le pregătești celor dragi un desert delicios, prăjitura „Șiretul” cu vanilie poate fi cea mai bună alegere. Îți prezentăm o rețetă simplă și delicioasă. De ce ingrediente ai nevoie, dar și care este modul de preparare.
- Rețetă pentru prăjitura „Șiretul” cu vanilie
- Desert delicios și simplu
Cum trebuie să procedezi, pas cu pas, dacă vrei să pregătești chiar la tine acasă rețeta pentru prăjitura „Șiretul” cu vanilie.
Rețetă pentru prăjitura „Șiretul” cu vanilie
Ingrediente pentru blat
- 40 ml apă
- 60 g zahăr
- o linguriță de bicarbonat de sodiu
- arome
- un praf de sare
- untura 200 g
- două ouă
- 300 g făină
Ingrediente pentru cremă
- 60 unt
- vanilie
- 40 g zahăr
- 200 ml lapte
- 20 g făină
- un gălbenuș
Modul de preparare
Într-un bol, se combină untura și zahărul pudră, iar apoi se folosește un mixer sau un tel pentru a le bate până când zahărul se topește complet, iar amestecul devine o cremă spumoasă. Se adaugă oul și praful de sare, amestecându-se bine ingredientele. Urmează să se adauge făina, coaja de lămâie și bicarbonatul de sodiu, care a fost stins în prealabil cu o picătură de oțet sau de zeamă de lămâie.
Se procedează cu framântatul rapid al aluatului, fără a insista prea mult, pentru a evita să devină gumos. Aluatul se învelește în folie și se lasă în frigider timp de 20 de minute. Se presară masa cu făină, se așează aluatul și se presară din nou cu făină, apoi se întinde într-o foaie. Important de menționat că biscuiții vor mai crește în volum în timpul coacerii.
Cu ajutorul unei forme rotunde de dimensiunea gurii unui pahar de apă (aproximativ 8 cm), se decupează biscuiții. În cazul în care mai rămâne aluat, acesta poate fi adunat și utilizat pentru a tăia mai mulți biscuiți, până se termină. De obicei, din aluatul respectiv, se obțin aproximativ 20 de biscuiți.
Formele tăiate se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau pot fi așezate direct în tavă, deoarece aluatul este destul de fraged și nu se va lipi. Biscuiții se coc la o temperatură de 200 de grade Celsius, timp de 4-5 minute. Este esențial să fiți atenți și să-i scoateți din cuptor când încep să se rumenească ușor, deoarece vor fi gata la acest moment.
După coacere, se lasă biscuiții să se răcească. Într-un alt bol, se bat galbenusul cu zahărul și făina, se amestecă foarte bine, apoi se adaugă laptele și vanilia, după care se pune vasul pe foc, amestecând încontinuu.
Când crema începe să dea în clocot, se ia vasul de pe foc și se amestecă rapid. Pentru a răci crema, vasul se așază în alt vas cu apă rece, amestecând în mod constant. Se repetă această etapă, schimbând apa rece, până când crema este complet răcită. Se adaugă untul moale, iar apoi se amestecă.
Înainte de a asambla biscuiții, crema se pune la congelator pentru aproximativ 10 minute, pentru a se întări puțin. Apoi, se așază pe un platou 10 biscuiți și cu ajutorul unui pos cu dui în care s-a pus crema de vanilie, se adaugă câte o avelină mare pe fiecare dintre ei. Se pune celălalt biscuite peste cremă, astfel încât să formeze biscuiți sandwich.
Pentru a obține un aspect mai atrăgător, aproximativ 1/4 din crema de vanilie se păstrează separat, pentru a fi utilizată pentru decorarea biscuiților. Cu siguranță, această rețetă va aduce un zâmbet pe fețele celor care savurează acești delicioși biscuiți cu cremă de vanilie!
Citește și: Rețetă rulada „Girafa”. Cum trebuie să procedezi, pas cu pas