Rețeta bunicii de biscuiți șprițați. Desertul care nu lipsește de pe masa de Crăciun
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 14.12.2025 la 22:29
Actualizat pe 14.12.2025 la 22:29
Biscuiții șprițați sunt un desert care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun în 2025. Rețeta din caietul bunicii este ușoară și te ajută să pregătești un desert delicios pentru toată familia.
Biscuiții șprițați sunt potriviți pentru masa de Crăciun.
Profimedia
- Cum gătești cei mai delicioși biscuiți șprițați
- Sfaturi importante pentru o consistență fragedă
Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, astfel că gospodinele își pregătesc lista cu preparatele pe care le vor pune pe masa de Crăciun. Deserturile nu trebuie să lipsească, mai ales când vine vorba despre un preparat savuros precum sunt biscuiții șprițați.
Cum gătești biscuiți șprițați pentru Crăciun după rețeta bunicii
Rețeta tradițională de biscuiți șprițați este ușoară și este gata în câteva minute. Ingredientele potrivite te ajută să obții un aluat fraged și biscuiți delicioși, aromați, care vor întregi masa de Crăciun din acest an.
Ingrediente
- 2 ouă
- o linguriță de praf de copt
- 200 de grame de untură
- 230 de grame de zahăr pudră
- o lingurță de esență de vanilie
- 1 vârf de lingurță de praf de sare
- 600 de grame de făină
Mod de preparare
Scoți untura din frigider și o lași afară până ajunge la temperatura camerei. Pregătești un bol încăpător, în care adaugi untura, cele două ouă, esența de vanilie, făina, zahărul pudră, praful de copt, sarea și se amestecă foarte bine până când se incorporează toate ingredientele.
După ce ai obținut un aluat omogen, moale și elastic îl lași să stea aproximativ 10 minute. Pentru a tăia biscuiții în forma sprițată ai nevoie de un aparat pentru făcut biscuiți.
Bagi aluatul în aparat și îi scoți sprițați, apoi îi așezi pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu spațiu de aproximativ 1 centimetru între ei. Biscuiții se coc la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 10 minute. După ce s-au copt îi pudrezi cu zahăr pudră cât sunt calzi.
Sfaturi utile pentru o consistență fragedă
Pentru a te asigura că vei obține o consistență fragedă este important să folosești untură, nu unt cumpărat din comerț. Acest lucru te ajută să obții biscuiți șprițați fragezi, cu margini foarte bine definite.
Un alt sfat important pentru biscuiți fragezi este să nu frămâni aluatul mai mult decât este necesar. Acesta de frământă doar până când toate ingredientele sunt incorporate complet.
Cu ce poți să înlocuiești zahărul de deasupra
Zahărul pudră care se adaugă pe deasupra biscuiților poate fi înlocuit după propriile preferințe. De exemplu, poți să presari cu o linguriță puțină miere și deasupra să pui nucă mărunțită. O altă idee este să pregătești o glazură de ciocolată și să o adaugi deasupra biscuiților.



