Rețeta clasică de focaccia. Pâinica italiană pe care toată lumea o adoră
Publicat pe 07.06.2022 la 16:01 Actualizat pe 07.06.2022 la 16:02
Toată lumea a auzit de celebra focaccia. Este o pâine pufoasă la interior și crocantă la interior care se servește cu ulei de măsline, rozmarin și alte ierburi aromate. Această pâinică este un produs de panificație specific brutăriei italiene și este consumată drept aperitiv. Pe vremuri, focaccia era servită doar de sărbători.
- Focaccia clasică
- Cum se prepară această pâinică italiană
Focaccia este un preparat specific italienesc și cu siguranță ați gustat măcar o dată această minunăție de pâinică. Se servește în diferite feluri, dar clasic este servită cu ulei de măsline, rozmarin și alte ierburi aromatice. Astăzi vă prezint rețeta clasică de focaccia. Iată cum se prepară.
Ingrediente
20 g drojdie proaspătă
150 ml apă călduță
1 lingură zahăr
250 g găină
3 linguri ulei de măsline
Făină pentru blatul de lucru
Sare de mare
Pentru topping
2 rămurele de rozmarin
3 linguri ulei de măsline
Sare de mare
Mod de preparare
Pentru aluat se dizolvă drojdia în apă, se amestecă cu zahăr și se lasă aprox. 10 minute să se activeze. Se amestecă făina, sarea și uleiul de măsline într-un castron. Se adaugă maiaua, totul se frământă până se obține un aluat neted și se lasă să crească acoperit într-un loc cald, aproximativ 30 de minute. Aluatul se întinde pe blatul de lucru presărat cu făină, cu o grosime de aproximativ 2 cm și se lasă să crească, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, acoperit, încă 20 de minute, la temperatura camerei. Între timp, se încinge cuptorul (temperatură superioară/inferioară: 225 °C/aer recirculat: 200 °C). Pentru topping, se spală rozmarinul, se usucă prin scuturare și se toacă acele mărunt. Cu coada unei linguri de lemn, se fac gropițe în aluat. În final, se unge focaccia cu ulei de măsline și se presară deasupra sare de mare și rozmarin. Focaccia se coace pe șina din mijloc, în cuptor, aprox. 15 minute.