Rețeta clasică de piftie de porc pentru Crăciun şi Revelion. Ce să faci ca preparatul să iasă limpede
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 20.12.2024 la 11:19
Actualizat pe 20.12.2024 la 11:19
Au mai rămas doar câteva zile până la sărbători, iar românii păstează tradițiile ca la carte. În sezonul rece, răcitura sau piftia de porc este unul dintre cele mai iubite preparate, și sunt nelipsite de pe masa de Craciun sau de Revelion. Rețeta clasică de piftie de porc pentru Crăciun şi Revelion. Ce să faci ca preparatul să iasă limpede.
- Reţeta de piftie de porc
- Ce să faci ca preparatul să iasă limpede
Mulți români își fac deja listele pentru cumpărături și se gândesc la preparatele pe care le vor pune pe masă de sărbători.
Reţeta clasică de piftie de porc
Ingrediente
- două picioare de porc;
- un ciolan afumat;
- o jumătate căpățână de porc;
- o căpățână de usturoi;
- un morcov;
- un pătrunjel;
- o țelină;
- o ceapă;
- sare.
Mod de preparare:
- spală carnea și pune-o să fiarbă aproximativ trei ore, până se desprinde de pe oase;
- adaugă apoi legumele și lasă la fiert încă o jumătate de oră;
- adaugă sare, cât e necesar, apoi usturoiul pisat și ia totul de pe foc;
- scoate carnea și legumele cu o paletă, și lasă puțin să se răcorească;
- dezosează carnea și pune-o în farfurii, toarnă zeama strecurată cât să le acopere și apoi pune-le la rece.
Care e secretul ca piftia să îți iasă limpede
Pentru ca piftia să iasă limpede și să nu fie tulbure, există câteva trucuri și pași esențiali care ajută la obținerea unei piftie clare și bine gelificate.
Cel mai important secret pentru o piftie limpede este fierberea la foc mic. Dacă apa fierbe prea tare, aceasta va deveni tulbure din cauza grăsimii și a altor impurități care se vor desprinde din carne. Așadar, fierbe carnea la foc mic, fără a lăsa apa să fiarbă prea repede.
În timpul primei faze de fierbere, se formează spumă la suprafața apei. Îndepărtarea acestei spume este esențială pentru a evita ca piftia să devină tulbure. Folosește o spumieră și îndepărtează toată spuma imediat ce începe să se formeze.
Citește și: Ce să adaugi în piftie dacă nu se încheagă. Ingredientul care îți salvează preparatul