Rețetă de cârnați de casă ardelenești. Ingredientele pentru cel mai gustos preparat
Publicat pe 28.11.2022 la 14:01 Actualizat pe 28.11.2022 la 14:01
Este acea perioadă din an în care se fac cârnați, pentru ca să vă bucurați de ei mai ales în perioada Crăciunului, a sărbătorilor de iarnă. Ei bine, noi v-am pregătit o rețetă delicioasă de cârnați de casă ardelenești. Iată care sunt ingredientele de care aveți nevoie pentru cel mai gustos preparat, dar și care este modul de preparare!
- Rețetă de cârnați de casă ardelenești
- Care sunt ingredientele de care aveți nevoie
- Care este modul de preparare
Cârnații de casă ardelenești sunt o delicatesă pe mesele românilor, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, dar nu numai. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a te bucura de o delicatesă!
Cârnați de casă ardelenești - rețetă
Ingrediente:
Pentru un kilogram de compoziție:
-800 gr de pulpă de porc slabă
-200 gr de slănină crudă
-1 linguriță de sare
-1 linguriță de zahăr brun
-1 linguriță de boia de ardei dulce
-1/2 linguriță de piper
-1/2 căpățână de usturoi
-100 ml de apă călduță
-1-1,5 m mațe de porc
Mod de preparare:
Se curăță și se pisează usturoiul. Se fierbe apă cu sare, se dă în clocot, apoi se ia de pe aragaz. Se pune uturoiul pisat în apă și se lasă la răcit. Se curăță mațele și se pun în apă călduță pentru aproximativ o oră sau două, apoi se spală și se mai pun puțin în apă rece cu oțet.
Slănina și carnea se taie fâșii și se toacă prin mașina de tocat carne, prin sita mijlocie. Peste carnea tocată se pune sare, zahăr, piper și boia, apoi se amestecă foarte bine. Și apa se toarnă prin strecurătoare, după ce s-a răcit, asta ca usturoiul să dea gust și să nu cadă în amestec. Se amestecă foarte bine și se lasă la răcit pentru aproximativ o oră, până în momentul în care se omogenizează aromele.
Pâlnia de cârnați se pune la mașina de tocat și se scoate cuțitul. Cu o mână se pune amestecul în mașina de tocat, iar cu cealaltă mână se pune mațul, potrivind densitatea cârnațului. Acesta nu trebuie să fie nici prea moale, nici prea îndesat, trebuie să fie potrivit. Când ați terminat un maț de umplut, opriți mașina și puneți alt maț pe pâlnie, după care porniți mașina și procedați la fel până terminați toată carnea.
Dacă observați că se formează bule de aer, înțepați cu un ac mațul. Răsuciți cârnații formați din 15-20 de centimetri, formând cârnăciori mai scurți sau chiar mai lungi, după preferința fiecăruia. Se lasă cârnații la afumat. După uscare și afumare se pot prăji sau se pot congela. De asemenea, cârnații nu trebuie să fie neapărat afumați, însă sunt mult mai delicioși așa. Poftă bună!
Citește și: Rețetă de cartofi natur de post. Cea mai delicioasă garnitură, potrivită perioadei de dinaintea Crăciunului