Rețetă de cartofi țărănești. Ce să pui ca să obții gustul care îți va aminti de copilărie
![Bianca Cimpoi](https://spynews.ro/uploads/modules/authors/bianca-cimpoi-1667898384.jpg)
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 27.10.2023 la 08:35
Actualizat pe 27.10.2023 la 08:35
Cartofii țărănești se pregătesc rapid și ai nevoie de câteva ingrediente pentru un preparat gustos. Poate fi alegerea ideală ca garnitură sau pot fi consumați ca atare, mai ales în perioadele în care este post.
- Rețetă de cartofi țărănești
- Ce să pui ca să obții gustul care îți va aminti de copilărie
Cartofii țărănești se pregătesc rapid și se numără printre preparatele care amintesc multora de gustul copilăriei. Cartofii, alături de verdețurile preferate și opțional afumătură, dacă nu este rețetă de post, sunt combinația perfectă.
Rețetă de cartofi țărănești
Ingrediente:
- cartofi
- 200 de g de cârnați, bacon sau altă afumătură (pas opțional, dacă este rețetă de post)
- 3 căței de usturoi
- piper
- sare
- pătrunjel
- ceapă
- ciuperci
- ulei
- ardei gras
- mărar / rozmarin / cimbru
- boia dulce
Mod de preparare:
Pentru început, se curăță și se taie cartofii în cuburi și se pun într-o oală. Se pune apă astfel încât să îi acopere și se lasă pe foc până sunt făcuți. Este indicat să nu fie lăsați la fiert prea mult timp, asta pentru că se pot sfârăma ulterior. Până când se răcesc, se pune într-o tigaie ulei, se adaugă și bucățile de afumătură preferată, pasul acesta fiind opțional dacă este vorba despre rețeta de post.
Sunt suficiente 2-3 minute, iar mai apoi se pune și ceapa tăiată solzișori, ciupercile tăiate și ardeiul gras. Se mai lasă pe foc încă patru minute. Ulterior, se adaugă și apă, iar amestecul mai trebuie lăsat pe foc. Se acoperă cu un capac și se ia abia atunci când bucățile de ceapă s-au înmuiat. Se mai adaugă apă dacă lichidul din tigaie nu este suficient.
După câteva minute, se pun și cățeii de usturoi și boia dulce. Se amestecă în continuare, iar după ce lichidul s-a transformat în sos, se pot pune și cartofii tăiați cuburi. Se adaugă piper și se pune și pătrunjel tocat mărunt și mărar ori rozmarin sau cimbru.
Pentru a rămâne întregi și a evita sfărâmarea cartofilor, este indicat să nu se amestece în tigaie prea mult, ci doar atunci când se adaugă și restul ingredientelor și tot așa vei obține rapid și textura crocantă. Deși rețeta clasică conține, printre altele, și afumătură, ceapă și vedrdeață, nu este o idee rea să fie adaugat și ardei gras. Doar că este indict să nu fie lăsați prea mult pe foc.
Citește și: Cum să faci cele mai bune lipii de casă fără drojdie! Rețeta simplă, cu doar patru ingrediente