Rețetă de chec cu fructe de pădure și lămâie. Desertul rapid pe care îl poți prepara în orice sezon
Publicat pe 08.05.2023 la 07:57 Actualizat pe 08.05.2023 la 09:48
Rețeta de chec cu fructe de pădure este una dintre cele mai bune rețete de desert pentru acest sezon. Datorită modului de preparare, dar și a timpului scurt pe care îl petreci în bucătărie în pregătirea acestui preparat, checul cu fructe de pădure și lămâie aduce și numeroase beneficii asupra organismului, acest lucru datorându-se fructelor din compoziția sa.
- Rețetă de chec cu fructe de pădure și lămâie
- Desertul rapid pe care îl poți prepara în orice sezon
Checul este prăjitură realizată dintr-o compoziție obținută prin simpla amestecare a ingredientelor, și anume făină, unt, ouă, zahăr, praf de copt, coaptă de obicei într-o formă dreptunghiulară. Acest desert poate fi simplu sau cu adaos de cacao, fructe confiate, stafide, nuci sau rahat.
Rețetă de chec cu fructe de pădure și lămâie
Ingrediente
- 4 ouă mari (60 de grame/bucată);
- 200 de grame de zahăr tos;
- 100 ml ulei;
-120 de ml zeamă de lămâie (de la 2 lămâi);
- coaja rasă, doar partea galbenă de la suprafață, de la 2 lămâi
- 200 de grame de fructe de pădure proaspete sau congelate;
- 300 de grame de făină;
- 5 grame de praf de copt (½ de pliculeț);
- 6 grame de sare (1 praf generos);
- 2 linguri de extract de vanilie (sau 1-2 plicuri de zahăr vanilat);
- 50-60 de grame de făină pentru presărat fructele;
- 100 de grame de zahăr pudră;
- 3-4 linguri de zeamă de lămâie.
Mod de preparare chec cu fructe de pădure și lămâie
Pentru a prepara această rețetă de chec cu fructe de pădure și lămâie am folosit o formă cu dimensiunile de 26*11*8 cm, pe care am căptușit-o cu hârtie de copt unsă cu unt solid. Imediat după ce pregătim forma, setam cuptorul și-l fixăm la 180°C.
Apoi, se separă ouăle, colectând separat gălbenușurile de albușuri. Apoi, adăugăm jumatate din zahărul tos, coaja rasă de lămâie și vanilia peste gălbenușuri si mixăm cu mixerul la viteză mare până când cresc mult în volum și compoziția se deschide bine la culoare. Dupa care, adăugăm uleiul în fir subțire, mixând cu mixerul la viteză mică-medie, până ce uleiul e complet încorporat.
Următorul pas este sa adăugăm zeama de lămâie, treptat, mixând la viteză mică până când se omogenizează cu compoziția cu gălbenușuri, care va deveni mult mai fluidă.
Separat, intr-un alt castron, amestecăm bine făina cu praful de copt și adăugăm ingredientele uscate peste compoziția cu gălbenulușuri. Apoi, urmează sa încorporăm făina în compoziția de bază cu mixerul, la viteză minimă.
Apoi, batem spumă albușurile cu sarea. până când se formează spuma. După aceea adăugăm zahărul rămas treptat și batem până când se dizolvă. Adăugăm un sfert din cantitatea de spumă de albuș peste compoziția de bază și omogenizăm scurt, cu mixerul.
Următorul pas este să adăugăm restul spumei de albușuri și omogenizăm cele două compoziții cu o spatulă flexibilă, cu mișcări delicate, ridicând compoziția de pe fundul vasului spre suprafață și rotind castronul câte puțin.
După care, adăugăm fructele de pădure îmbrăcate în făină în compoziția de chec și le încorporăm ușor, cu mișcări delicate. Astfel, imediat ce murele au fost încorporate, turnăm compoziția în forma de chec pregătită de la început.
Pentru coacere checul cu fructe de pădure trebuie introdus în cuptorul preîncins la o temperatură de aproximativ 180°C, la o înălțime medie, timp de 30 de minute. Apoi, reducem apoi temperatura la 170°C și continuăm coacerea până când o scobitoare curată înfiptă la mijlocul checului iese tot curată, fără urme de aluat lipit.
CITEȘTE ȘI: Chec tiramisu. O rețetă simplă și delicioasă, specială pentru momentele petrecute alături de cei dragi