Rețetă de cozonac moldovenesc a Mirelei Vaida. Cum sa prepari cel mai delicios preparat pentru masa de Paște
Publicat pe 20.04.2022 la 17:08 Actualizat pe 20.04.2022 la 17:08
Sărbătorile Pascale se apropie, iar cât mai multe vedete din showbiz-ul românesc se pregătesc intens pentru masa de Paște. Mirela Vaida le-a mărturisit urmăritorilor săi de pe rețelele de socializare rețeta ei de cozonac moldovenesc. Prezentatoarea TV a mărturisit că rețeta de cozonac moldovenesc cu nucă și rahat este preparatul pe care mama ei îl făcea acasă de sărbători.
- Rețetă de cozonac moldovenesc a Mirelei Vaida
- Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi!
Paștele se apropie cu pași repezi, iar cât mai multe vedete de la noi din țară se pregătesc intens pentru pregătirile de sărbători. Mirela Vaida a mărturisit rețeta de cozonac moldovenesc pe pagina sa personală de Youtube. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru realizarea acestui preparat!
Rețetă de cozonac moldovenesc a Mirelei Vaida
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 2 kg de făină albă tip “000”
- sare
- zahăr
- drojdie umedă sau uscată, care se dizolvă în lapte călduț
- un pic de unt gras şi smântână grasă
- o lămâie dată pe răzătoare
- esenţe
- 7-8 ouă
- lapte cald
- apă minerală
Pentru umplutură:
- rahat tăiat cubuleţe, dat prin zahar pudră
- 1 kg de miez de nucă
- zahăr
- cacao
- lapte
- esenţe (de rom, lămâie și portocală)
- stafide
Mod de preparare:
„Într-un vas în care am pus făina de grâu, presar sare, zahăr, drojdia dizolvată în laptele cald și începem să amestecam. Nu vă gândiți că trebuie să respectați un anume gramaj, ci puteți pune după ochi. După ce ați făcut aces amestec, adăugați unt, câteva linguri de smântână și între patru și șase ouă la un kilogram de făină. Apoi adaug, pe rând, 6 gălbenuşuri şi amestecăm. Mai pun şi pun lapte, să se omogenizeze.
Pun coaja de lămâie rasă şi amestecăm bine. Adaug un pic de esenţă de rom, portocală şi lămâie. Începem să omogenizăm, mai punem puţin lapte şi apă minerală, pentru a afâna acest aluat. Deja încep să frământ coca. Este galben de la gălbenuşurile de ouă, aşa se face în Moldova. Eu nu l-am făcut cu foarte multe ouă, dar tot se cunoaşte şi vede, pentru că aşa se trebuie să arate un cozonac. O să-l las aluatul la dospit vreo oră, acoperit”, a mărturisit Mirela Vaida pe contul ei personal de Youtube.
După ce lăsăți aluatul să crească, începeți să preparați umplutura pentru cozonac.
În timp ce aluatul crește, începeți să preparați umplutura de cozonac moldovenesc. „Puneți într-un vas zahărul, pudra de cacao, miezul de nucă și peste ele turnați puțin lapte, esența de rom, lămâie și portocală. Amestecați pentru a obține o pastă omogenă. Ungeți tavile de copt cu unt. După ce a crescut aluatul, îl iau şi îl împart în patru, deoarece o să fac doi cozonaci împletiţi. Începem să întindem aluatul şi punem multă umplutură de nucă pe fiecare bucată. Acum, peste umplutură, punem rahat şi stafide.
Apoi rulăm fiecare bucată şi împletim, două cu două, şi îi punem în tăvi. Îi mai acoperim încă zece minute, timp în care încălzim cuptorul. În acest timp, am pus un gălbenuş cu ulei de măsline, cu care vom unge cozonacii înainte să îi punem la cuptor. La copt, îi lăsăm aproximativ 45 de minute. După ce sunt copți și îi scoatem din cuptor, îi presărăm cu zahăr pudră”, a mai explicat Mirela Vaida pe contul său personal de socializare.
Citește și: Rețetă salată de boeuf cu pește! Preparatul culinar ideal pentru masa de Paște