Rețetă de gem de dovleac. Preparatul ca la mama acasă
Publicat pe 05.08.2023 la 09:52 Actualizat pe 05.08.2023 la 09:52
Ne aflăm încă în perioada de vară, însă și în cea mai așteptată a gospodinelor. Astfel, aceasta este momentul în care bucătăresele se pregătesc să pună în cămară borcanele cu bunătăți pentru perioada rece a anului. Este idei să profităm de gustul și aroma dovleacului, dar și de numeroasele beneficii aduse organismului și să-l conservăm pentru mai târziu într-un delicios și frumos colorat gem de dovleac, perfect pentru mic dejunuri sau pentru diverse deserturi.
- Rețetă de gem de dovleac
- Preparatul pe care îl vei adora
Ei bine, pe lângă aromă plăcută pe care dovleacul o oferă deserturilor, acesta poate fi gătit și în alte moduri ingenioase și, mai important decât atât, este extrem de sănătos pentru noi, indiferent de vârsta pe care o avem.
Puțini știu, însă dovleacul conține luteină, beta-caroten, vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E și K, zinc, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan și fier. Este bogat în proteine și fibre și este o sursă excelentă de acizi grași esențiali Omega 3 și Omega 6.
Chiar și semințele de dovleac sănătoase. Spre exemplu, pulpa de dovleac este un remediu popular cunoscut pentru paraziții intestinali.
Rețetă de gem de dovleac
Ingrediente
- 2 kg dovleac, curățat;
- 250 ml apă;
- 500 g zahăr;
- 2 batoane de scorțișoară;
- zeama de la 2 lămâi.
Mod de preparare
Pentru a prepara o rețetă de gem de dovleac primul pas este fierberea apei cu zahărul și batoanele de scorțișoară amestecând constant, până la dizolvarea zahărului.
Apoi, se adaugă dovleacul curățat, dat pe răzătoare și stropit cu zeamă de lămâie. După care, următorul pas este să se amestece 2-3 minute pe foc, la care se transferă vasul la cuptor, nu înainte de a scoate batoanele de scorțișoară.
Gospodinele trebuie să știe că gemul de dovleac plăcintar se mai prepară la cuptor pentru 30 de minute, apoi se transferă fierbinte în borcanele sterilizate.
Nu în ultimul rând, înfiletează capacele și se lasă borcanele în cuptorul cald, cu focul stins, până când se vor răci.
CITEȘTE ȘI: Rețetă de dulceață de pepene galben, pere și portocale. Un deliciu pentru cămară