Rețetă de gogoșari cu struguri, în oțet. Un preparat pentru iarnă, pe care trebuie să-l încerci
![Oana Vacarusi](https://spynews.ro/uploads/modules/authors/oana-vacarusi-1655802359.jpg)
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 19.08.2022 la 09:37
Actualizat pe 19.08.2022 la 09:37
Gogoșarii în oțet sunt nelipsiți, an de an, din cămara gospodinelor. În timp ce alte persoane preferă să îi cumpere gata făcuți, din comerț, sunt foarte multe gospodine care își doresc să îi prepare acasă, bio, și să îi pună la cămară. Vă propunem o rețetă de gogoșari cu struguri, în oțet. Un preparat pentru iarnă, pe care trebuie să-l încerci.
- Rețetă de gogoșari cu struguri, în oțet
- Un preparat pentru iarnă, pe care trebuie să-l încerci
Tu ai încercat vreodată gogoșarii cu struguri, în oțet. Dacă nu, e momentul să pui măcar câteva borcane pe care să le ai pentru la iarnă. Pe lângă faptul că au un gust senzațional, acest preparat va arăta extrem de frumos și pe platouri, alături de alte preparate.
Rețetă de gogoșari cu struguri, în oțet
Ingrediente:
- 3 kg gogoșari;
- 1 kg struguri albi;
- 1 l otet;
- 1 kg zahar;
- 2 linguri sare de muraturi (60 g);
- 2 linguri boabe de piper;
- 5-6 boabe de ienibahar;
- 3-4 frunze de dafin;
- 2 linguri seminte de mustar;
- 1 legatura de hran;
- frunze de telina;
- 2-3 morcovi pentru decor (optional);
Mod de preparare:
Se scoate cotorul gogoșarului, și se curata bine semintele. Se verifica sa nu aiba viermi sau mucegai.
Se pune pe foc o oala cu otetul, zaharul, sarea, boabele de piper, ienibahar si frunzele de dafin.
Se lasa până dă în clocot, iar apoi se pun gogosarii, pe rand, in asa fel incat sa se opareasca.
Nu se lasa mult, 3-4 minute dupa ce au dat in clocot, apoi se scot. Daca se oparesc, se vor inmuia putin si vor fi mai usor de umplut si de bagat in borcane.
Se umplu gogosarii cu boabe de struguri. (puteți pune și buchețele de conopida, brocoli, varza alba sau rosie… în funcție de preferințe.
Hreanul se curata si se taie suvite, se pregatesc si frunzele de telina.
Se asaza in borcane curate, uscate, gogosarii cu struguri si se asaza ici colo si, frunzele de telina, suvitele de hrean… sau orice alte decoratiuni doriti.
Deasupra se pun seminte de mustar si alte frunze de telina, apoi se toarna otetul clocotit (otetul in care s-au oparit gogosarii si care se pune din nou pe foc).
Se capseaza borcanele bine, se intorc cu gura in jos si se acopera cu paturi. Se lasa asa pana a doua zi, cand se iau si se pun in camara.
Se urmaresc borcanele zilnic, timp de 1 saptamana, iar daca zeama se tulbura si se umfla capacul sau daca atunci cand este intors cu gura in jos, curge zeama… se scurge otetul, se da in clocot si se toarna iar, aceeasi zeama, peste gogosari.
Se capseaza bine.
Acesti gogosari se pot umple cu struguri, conopida, brocoli, varza, felii de vinete sau dovlecei, fasole verde etc.
Citește și Rețetă de gogoșari în sos de bulion. Un preparat numai bun de pus în cămară, pentru iarnă