Rețetă de iahnie de fasole. Ceva simplu și sățios pentru zilele de post
Publicat pe 11.03.2021 la 19:37 Actualizat pe 11.03.2021 la 19:39
Fasolea este la mare căutare în perioada postului. Unul dintre cele mai gustoase preparate care are la bază acest aliment este iahnia de fasole. Toți am mâncat măcar o dată în viață iahnie de fasole, dar nu toți am gătit un astfel de preparat. Dacă vrei să-ți surprinzi familia cu un preparat de post delicios, rețeta următoare este exact ce-ți trebuie.
- ce mai bună rețetă de iahnie de fasole.
- Ceva simplu și sățios pentru zilele de post.
Dacă ai început postul Paștelui și ești deja în pană de idei, o rețetă de iahnie de fasole poate fi salvarea ta. Preparatul pe care îl știi din copilărie este cea mai bună alegerea într-o zi de post.
Cea mai gustoasă rețetă de iahnie de fasole
Pentru o iahnie de fasole delicioasă tot ce trebuie să faci este să urmezi această rețetă. Sosul de legume face diferența.
Ingrediente iahnie de fasole
- 500 g fasole boabe uscat (albe sau pestrițe)
- 2 cepe medii
- 2 linguri de ulei
- 1 morcov mare (cca. 200 g)
- 1 rădăcină de păstârnac (cca. 150 g)
- 1 bucată de rădăcină de țelină (cca. 150 g)
- 3-4 căței de usturoi
- 500 ml suc de roșii
- sare
- 2 foi de dafin
Cum se fierbe fasolea
Când folosești fasole uscată, este cel mai bine s-o fierbi cu o zi înainte. O ții la înmuiat 12 ore în apă rece, pe care o vei schimba de 2 ori în acest interval.
După această perioadă, se pune la fiert în apă curată și după ce dă primele clocote (8-10 minute) se aruncă apa și se schimbă. Apoi, se lasă să fiarbă până e moale. Poți testa câteva boabe pentru a fi sigur că sunt făcute.
După ce se fierbe fasolea, se scurge și se lasă la răcorit. Se poate pune la rece până a doua zi.
Mod de preparare iahnie de fasole
Morcovul, păstârnacul și țelina se decojesc și se spală cu apă rece. Cepele și usturoiul se curăță.
Morcovul, păstârnacul și țelina se dau pe partea mare a răzătoarei. Ceapa se toacă în cuburi mari și se așează într-o tigaie cu pereți înalți împreună cu 3 căței de usturoi feliați și puțin ulei. Se pune și puțină sare.
Ceapa și usturoiul se călesc până au devenit sticloase. Se adaugă zarzavatul ras peste ceapa călită și se amestecă bine. Se călește până s-au înmuiat un pic zarzavaturile, apoi se stinge cu sucul de roșii și cu o ceașcă de apă caldă. După, se pun foile de dafin.
Sosul de legume cu roșii se lasă la fiert până ce a scăzut un pic lichidul și s-a legat cât de cât.
Se dă prin sită tot conținutul tigăii, apoi se pasează cu un robot procesor sau cu blenderul de mână. Se adaugă fasolea boabe fiartă și scursă în sosul din tigaie și se pune la foc mediu. Fasolea este deja fiartă, așa că tot ce trebuie este să se încălzească sosul.
Se amstecă continuu în tigaie ca să nu se lipească de fundul ei și să se ardă. Dupa primele clocote este gata.