Rețetă de minciunele crocante. Gustarea perfectă între mese
Publicat pe 11.01.2023 la 16:28 Actualizat pe 11.01.2023 la 16:29
Minciunelele sau uscățelele, așa cum mai sunt cunoscute, sunt preparate care se regăsesc în bucătăriile din mai multe țări, iar România este una dintre ele. Minciunelele clasice, crocante, sunt gustări absolut delicioase. Merită să încerci rețeta de mai jos!
- Rețetă de minciunele crocante
- Cum prepari gustarea perfectă
O gustare numai bună pentru momentele în care vrei să ronțăi ceva este reprezentată de celebrele minciunele. E preparatul făcut în casă care bate orice produs asemănător din comerț și nu este atât de greu de făcut. Rețeta de mai jos este cea pe care trebuie s-o urmezi dacă vrei ca minciunele tale să fie perfect crocante.
Rețetă de minciunele crocante
Ingrediente
- un ou
- un gălbenuș
- 50 de grame de smântână cu minimum 20% grăsime
- 20 de grame de unt cu 82% grăsime
- 10 ml rom sau vodcă
- un praf de sare
- coajă rasă de la o lămâie mică
- un plic de zahăr vanilat
- 200-230 de grame de făină + 1-2 linguri pentru presărat
- ulei pentru prăjit
- zahăr pudră vanilat
Mod de preparare minciunele
Preparare aluat
Pentru aluat vei avea nevoie de un bol încăpător în care vei pune oul întreg, gălbenușul, untul moale, smântâna, romul, sarea, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie. Le amesteci pe toate cu o lingură, până când se transformă într-o compoziție omogenă.
Apoi, adaugi făina și în scurt timp vei observa că trebuie să treci de la amestecarea cu lingura la frământarea cu mâna. Trebuie să-l simți la mână mai moale decât pe cel de paste de casă și îl vei frământa până când se desprinde complet de pe pereții castronului.
Când nu mai este lipicios îl scoți pe masă sau pe suprafața pe care vei continua să-l frămânți alte circa 10 minute. Aluatul trebuie să fie foarte neted și elastic, modelat în formă de bilă. Îl vei acoperi cu un castron de sticlă și îl lași la odihnit cel puțin30 de minute.
Modelarea
Aluatul se scoate apoi pe planul de lucru presărat în prealabil cu făină. Pui puțină făină și pe aluat și după începi să-l întinzi într-o foaie nu mai groasă de 2 mm. Cu cuțitul sau cu un decupator de patiserie, tai aluatul în fâșii late cam de 3 cm, iar fâșiile în bucăți de 12-15 cm.
Faci o mică tăietură cu cuțitul la mijlocul fiecărei bucăți și apoi treci un capăt prin tăietură. Faci așa și la restul și sunt gara de prăjit. Totuși, dacă nu vrei să respecți modelul, poți alege doar să le răsucești.
Prăjirea
Minciunelele se prăjesc în baie de ulei deja încins la 180 de grade. Să ai de la început o tavă pregătită cu strat dublu de hârtie absorbantă de bucătărie, penru a pune minciunelele după prăjire.
La final, presari zahăr pudră vanilat peste minciunelele crocante și le servești cu ceai sau cafea, după preferințe.
Citește și: Rețetă de brownie cu migdale și mousse de ciocolată. Un desert delicios și ușor de preparat