Rețetă de mucenici moldovenești! Cum să pregătești cei mai gustoși „sfințișori” în luna martie
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 04.03.2021 la 13:58
Actualizat pe 04.03.2021 la 13:58
Mai este foarte puțin timp până când ne vom putea delecta papilele gustative cu delicioșii mucenici moldovenești și muntenești. În fiecare an pe data de 9 martie gospodinele pregătesc cei mai gustoși „sfințișori”, când se sărbătoresc cei 40 de Mucenici.
- Iată cum se pregătesc mucenicii moldovenești
- Pe 9 martie se sărbătoresc cei 40 de Mucenici
Mucenicii moldovenești se prepară pe data de 9 martie de către gospodinele din toată țara. Dacă inițial a fost o tradiție moldovenească, după un timp practica a fost adoptată și în celelalte regiuni ale României. Astfel cu ocazia sărbătoririi celor 40 de Mucenici, femeile prepară „sfințișori” gustoși, presărați cu nucă sau cocos.
Ingrediente
100 de grame de zahăr alb / brun
- 450 de ml de lapte
- 50 de ml de ulei
- 3 ouă
- 50 de grame de drojdie proaspătă, cumpărată chiar în ziua preparării
- un kg de făină albă
- esență de vanilie
- coaja de la o lămâie întreagă.
Mod de preparare
Pe a prepara mucenici moldovenești ca la carte ai nevoie în primul rând de un bol unde să amesteci toate ingredientele. Rețeta de mucenici este dulce și aromată, deoarece aluatul copt de mucenici este asemănător aluatului de cozonac, iar la final toți sunt unși cu miere și nucă. Pentru aluat amestecă în bol drojdia, 2 linguriţe de zahăr, puţin lapte şi puţină făina, luate din ingredientele de mai sus, se face o maia care se lasă la crescut.
Apoi într-un vas separat se cerne făina și i se face o gaură în mijloc unde se va pune maiaua. Peste se adaugp 3 ouă bătute cu un praf de sare, margarină, 200 de grame de zahăr, lapte și aromele. Aluatul se frământă cu mâinile înmuiate în ulei și se lasă la dospit.
După ce aluatul a crescut, modelați mucenicii moldovenești în formă de 8 și ungeți cu ou înainte de a-i pune la cuptor aproximativ 40 de minute, la 200 de grade. După ce i-ați scos din cuptor, lăsați-i să se răcească, apoi ungeți cu miere și adăugați nuca rasă.
În credința populară, în ziua e 9 martie se deschid mormintele și porțile Raiului. Forma de 8 a mucenicilor reprezintă o stilizare a formei umane, dar este asociată și cu semnul infinitului. Cum rețeta are tentă religioasă, este recomandat și mersul la biserică pentru sfințirea mucenicilor.
Citește și Superstiţii şi tradiţii! De ce se beau 44 de pahare în ziua celor 40 de Sfinţi Mucenici