Rețetă de Panna Cotta cu sos de ciocolată. Un desert cu origine italiană pe care îl poți prepara chiar la tine în bucătărie
Publicat pe 23.05.2023 la 22:58 Actualizat pe 23.05.2023 la 22:58
Vrei să găteșți și tu ceva simplu, dar de sezon? Dacă te-ai săturat de clasicele deserturi, noi ți-am pregătit astăzi o rețetă de Panna Cotta cu sos de ciocolată. Acest desert reprezintă o adevărată delicatesă, care se poate prepara destul de ușor.
- Rețetă de Panna Cotta cu sos de ciocolată
- Un desert cu origine italiană pe care îl poți prepara chiar la tine în bucătărie
Panna Cotta este o budincă italiană făcută cu smântână dulce, adesea acompaniată de fructe ori dulceață. Ei bine, tradusă ad literăm din italiană înseamnă “crema coaptă”. Acest deșert este originar din nordul Italiei, zona Piemont.
Rețetă de Panna Cotta cu sos de ciocolată
Ingrediente
- 250 ml smântână lichidă pentru frișcă (la temperatura camerei)+ în plus pentru sosul de ciocolată;
- 100 ml lapte (la temperatura camerei);
- 50 g zahăr granulat;
o esență de vanilie;
- 5 g praf de gelatină;
- 3 linguri de apă;
- 50 g ciocolată neagră;
- fulgi de ciocolată.
Mod de preparare
Primul pas pentru a pregăti această rețetă de Panna Cotta este să ai la îndemână toate ingredientele menționate anterior. Apoi, vom avea nevoie de un bol de dimensiuni mai mici, în care vom pune cele 5 grame de praf de gelatină, peste care vom pune și 3 linguri de apă, pe care le vom lăsa la înmuiat timp de aproximativ 10 minute.
Apoi, vom avea nevoie de o oală de dimensiuni potrivite, în care vom turna 100 de mililitri de lapte (la temperatura camerei), alături de 250 de mililitri de smântână lichidă pentru frișcă și esență de vanilie, ingrediente pe care le vom amesteca cu ajutorul unui polonic. Dupa aceea, vom adăuga și 50 de grame de zahăr granulat, continuând să amestecăm, pentru a se combina toate ingredientele adăugate.
Ei bine, în momentul în care conținutul este fierbinte, vom îndepărta oala de pe foc, pentru a adăuga și amestecul de gelatină din bol. Amestecăm tot cu ajutorul unui polonic, până când gelatina se va dizolva complet. Separat, vom avea nevoie de 3 forme de aluminiu. Cu ajutorul polonicului, vom turna compoziția rezultată, în cele 3 forme de aluminiu, până când tot conținutul din oală se va termina.
Formele se acoperă cu o folie de aluminiu și se lasă la temperatura camerei, pentru a se răci. După ce desertul nostru s-a răcit complet, vom transfera cele 3 forme la frigider, pentru cel puțin 5 ore. Nu în ultimul rând, după acest interval de timp, vom scoate formele de la frigider. Rând pe rând, le vom așeza într-un bol de dimensiuni mai mici, doar pentru câteva secunde, în care am pus apă călduță.
Următorul pas este să iei un cuțit și, cu ajutorul lui vom trece pe marginea desertului, pentru a-l îndepărta, ușor, de forma în care se află. În continuare, vom întoarce forma cu susul în jos, pentru a se desprinde de formă, direct într-o farfurie.
La final, ne vom ocupa și de prepararea sosului de ciocolată. Deci, acesta este momentul care vom avea nevoie de 50 de grame de ciocolată neagră, pe care o vom tăia mărunt și o vom pune într-o oală de dimensiuni mai mici, la foc mic.
Aoi, adăugăm peste ciocolată și un sfert de cană de smântână lichidă pentru frișcă, iar cu ajutorul unei linguri, le vom amesteca, pentru ca ciocolata să se topească. Astfel că, în momentul în care a început să se topească, vom opri focul și vom continua să amestecăm, moment în care, din când în când, vom mai adăuga și puțină smântână lichidă pentru frișcă. Se adaugă și se amestecă, până când vom obține consistența dorită a sosului.
După ce totul este gata, sosul de ciocolată se toarnă peste desertul nostru delicios, deasupra presărăm câțiva fulgi de ciocolată, iar rețeta este gata.
CITEȘTE ȘI: Rețetă de Panna Cotta cu pepene galben. Un desert delicios pentru cele mai speciale momente