Rețetă de salată cu orez și ciuperci. Preparatul ideal în timpul postului
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 02.04.2024 la 22:07
Actualizat pe 02.04.2024 la 22:07
Ne aflăm în Postul Paștelui, iar mulți creștini aleg să renunțe la alimentele care provin de la animale. În această perioadă se pot prepara o mulțime de mâncăruri delicioase, dar este nevoie de creativitate. Iată cât de simplă este rețeta de salată cu orez și ciuperci!
- Rețetă de salată cu orez și ciuperci
- Preparatul ideal în timpul postului
Rețeta de mai jos este ideală de gătit în această perioadă. Pentru post există o mulțime de preparate delicioase, asemenea celui de mai jos. Salata este simplă, dar și gustoasă.
Ingrediente
- 1 cană de orez brun sau alb
- 200g ciuperci, tăiate felii
- 1 ceapă mică, tocată fin
- 1 ardei gras, tăiat cubulețe
- 1/2 cană de mazăre verde (opțional)
- 1 cățel de usturoi, tocat fin
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 linguri de suc de lămâie proaspăt stors
- Sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
- O mână de pătrunjel proaspăt, tocat grosier (opțional)
Mod de preparare
Într-o tigaie mare, încingeți uleiul de măsline la foc mediu. Adăugați ceapa și căliți până devine transparentă, cam 3-4 minute. Adăugați ciupercile și ardeiul gras tăiat cubulețe în tigaie și gătiți-le până când acestea încep să se înmoaie și să-și lase puțină apă, aproximativ 5-7 minute.
Adăugați usturoiul și mazărea verde (dacă folosiți) și gătiți încă 2-3 minute, până când usturoiul devine aromat. Într-un castron mare, combinați orezul fiert și răcit cu amestecul de ciuperci și legume din tigaie.
Stoarceți sucul de lămâie deasupra salatei și amestecați bine pentru a combina toate ingredientele. Condimentați cu sare și piper negru proaspăt măcinat după gust. Optional, presărați pătrunjelul proaspăt tocat deasupra pentru un plus de prospețime și culoare.Lăsați mâncarea 30 de minute înainte de a servi pentru a permite aromelor să se amestece bine.
Cum se fierbe corect orezul
Puneți orezul într-un castron și clătiți-l sub apă rece pentru a îndepărta amidonul și alte impurități. Clătirea ajută la obținerea unui preparat mai pufoas și mai puțin lipicios. De regulă, raportul este de 2 până la 1 (de exemplu, pentru fiecare ceașcă de orez, se folosesc două cești de apă).
Puneți apa într-un vas și adăugați sare, dacă doriți. Sarea este opțională, dar poate adăuga un pic de gust orezului. Pentru a evita suprărirea, puteți începe cu o cantitate mică de sare și adăugați mai multă după gust, la sfârșit. Vasul merge pe foc și aduceți apa la punctul de fierbere. Este important să utilizați un vas cu un capac potrivit.
După ce apa a început să fiarbă, adăugați orezul clătit. Amestecați puțin pentru a distribui uniform orezul în apă. Redu căldura la minim, puneți capacul pe vas și lăsați la fiert timp de aproximativ 15-20 de minute. Nu ridicați capacul sau amestecați orezul în timp ce fierbe.
După ce a trecut timpul de fierbere, opriți focul și lăsați orezul să stea acoperit timp de aproximativ 5-10 minute. Acest lucru va permite să se termine de gătit și să absoarbă orice lichid rămas.
CITEȘTE ȘI: Rețetă hummus cu sfeclă roșie și năut. Un preparat perfect pentru postul Paștelui