Rețetă de tartă cu prune. Desertul de toamnă simplu și gustos
Publicat pe 17.09.2023 la 10:19 Actualizat pe 17.09.2023 la 10:19
Dacă nu știi ce să mai gătești și vrei să-ți bucuri familia cu un desert delicios, noi îți prezentăm rețeta de tartă cu prune, care este ușor de realizat și pe placul tuturor. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie, dar și pașii pe care trebuie să-i urmezi!
- Cum faci cea mai delicioasă rețetă de tartă cu prune
- Desertul de toamnă simplu și gustos
Tarta este una dintre cele mai îndrăgite și consumate deserturi din întreaga lume. Tarta cu prune este alegerea perfectă a acestui sezon în care ne aflăm, însă, acest preparat poate avea în compoziția sa o mulțime de alte fructe, cum ar fi: mere, pere, gutui, cireșe, vișine, căpșune, piersici și chiar dovleac.
Rețetă de tartă cu prune
Ingrediente
Ingrediente pentru aluatul fraged:
- făină - 400g;
- unt rece - 200g;
- ou - 1;
- zahăr - 150g;
- apă rece - 10 - 12- lingurițe;
- vanilie.
Ingrediente pentru umplutură:
- prune coapte fără sâmburi - 500g (e de dorit prunele să fie moi);
- zahăr - 100g (dacă prunele nu sunt foarte dulci se mai adaugă);
- vanilie, scorțișoară după gust.
Opțional:
- amidon de porumb - 1 lingură.
Decor:
gălbenuș -1;
zahăr pentru a presură peste tartă.
Mod de preparare
Pentru a prepara această rețetă de tartă cu prune primul lucru pe care trebuie să îl facem este să luăm făina și să o punem într-un bol, nu să o cernem. Apoi, adăugăm untul rece tăiat cuburi, adăugăm zahărul și vanilia.
După aceea trebuie să mixam totul la viteză mică, nu foarte mult, până obținem farimituri. Separat, punem oul și apa rece și mixam până se încorporează ingredientele. Trebuie să știți că aluatul fraged nu trebuie mixat sau frământat mult. Astfel că, în cazul în care e nevoie, mai adăugăm o linguriță de apă rece.
După care, invelim aluatul în folie alimentară sau îl punem în pungă de plastic și punem aluatul în frigider pentru o oră.
Punem după aceea făina pe masa de lucru și împărțim aluatul în 2 bucăți. Dintre acestea una mai mare și cealaltă mai mică pentru ornat. Bucata mai mică o lăsăm în frigider.
Apoi, trebuie să preîncălzim cuptorul la 200C. După care, pe masa cu făină întindem ușor aluatul cu sucitorul până obținem o foaie de aproximativ 35 cm.
Mai avem de pus aluatul în tavă, astfel încât să acopere și pereții (aproximativ 8 cm). Înțepam, după aceea, fundul tartei cu furculiță și punem tarta în frigider pentru 20 min. Ultimul lucru este să se bage tava la cuptor pentru aproximativ 20 minute, sau până când se rumenește.
Umplutura pentru tartă
Pentru umplutură este nevoie să spălăm și ștergem ușor prunele cu un prosop de hârtie. Apoi, trebuie să scoatem sâmburii și tăiem după plac prunele.
Următorul pas este cel în care trebuie să adăugăm zahărul, vanilia, scorțișoara și amidonul de porumb, pe care le amestecăm cu grijă. După aceea, Punem prunele în tarta ușor rumenită.
CITEȘTE ȘI: Rețetă de tartă cu mere și struguri. Un desert delicios și ușor de pregătit