Rețetă de tort sărat cu cremă de brânză. Aperitivul pe care invitații îl vor adora
Publicat pe 28.05.2023 la 19:54 Actualizat pe 28.05.2023 la 19:54
Tort aperitiv este o rețetă inovatoare cu care poți pregăti aperitivul fară să te mai stresezi. Cu ajutorul acestei rețete, invitații vor fi extrem de încântați, atât de aranjament, cât și de gustul pe care acest aperitiv îl oferă. Pentru tortul sărat vei avea nevoie de umpluturi din cremă de brânză cu castraveți, ardei, salată de ouă, cremă de mazăre verde și decor din șuncă afumată, fășii de parmezan și micro greens.
- Rețetă de tort sărat cu cremă de brânză
- Aperitivul pe care invitații îl vor adora
Tortul aperitiv (Smörgåstårta) este de origine scandinavă, fiind foarte iubit în Suedia, Estonia sau Finlanda. Ei bine, cel mai adesea el este umplut cu creme de brânză, salate pe bază de maioneza și peste sau fructe de mare.
Rețetă de tort sărat cu cremă de brânză
Vrei să pregătești un aperitiv gustos, dar care să arate și bine? Te-ai săturat de retelel vechi și vrei să iți surprinzi invitații. Ai nevoie doar de câteva ingrediente și puțină răbdare.
Ingrediente
Aluat pentru pâine
- 850 g faină (eu am folosit tip 650);
- 240 ml apă călduță;
- 240 ml lapte călduț;
- 18 g zahăr;
- 20 g sare;
- 60 g unt topit;
- 60 ml ulei de floarea soarelui;
- 30 g drojdie proaspătă sau 10 g uscată;
- 1 gălbenuș frecat cu lapte și puțină sare pentru uns foile.
Salata de ouă
- 5 ouă fierte tari;
- 3 linguri de maioneză de casă;
- 1 ceapă tocată (roșie sau albă) sau 2-3 fire ceapă verde;
- sare, piper.
Cremă de mazăre cu brânză
- 400 g mazăre boabe (congelată);
- 200 g cremă de brânză (Philadelphia, Almette, Hochland sau similare);
- 50 ml smântână dulce pentru frișcă;
- sare, piper, puțină zeamă de lămâie opțional: câteva frunze de mentă proaspătă;
Cremă de brânză cu usturoi, castravete și ardei colorați
- 400 g cremă de brânză;
- 1 castravete proaspăt mediu (cca. 300 g);
- câte ½ de ardei colorați: roșu, galben, oranj, verde;
- 2 caței de usturoi;
- 2 linguri de iaurt grecesc câte o mână de pătrunjel verde și mărar;
- sare, piper.
În plus:
- 200 g cremă de brânză pentru decor;
- 10-12 felii subțiri de șuncă crud uscată (Pădurea Neagra sau prosciuto);
- 4-5 oua de prepeliță fierte;
- 2,5 minute verdețuri (micro plante);
- boabe de mazăre fierte fulgi de parmezan (shavings).
Mod de preparare
Pentru a prepară această rețetă de tort sărat cu cremă de brânză, în primul rând va fi nevoie să faci aluatul de pâine. Se topesc cele 50 g de unt, apoi, într-un castron mare se așează laptele călduț împreună cu apa, se sfărâmă un pic drojdia proaspătă și se pune și o lingură de zahăr și 200 g de făină.
Apoi, se amestecă bine și se lasă să stea 5 minute. După acest timp se topește untul topit, uleiul și sarea și se adaugă și 400 g de făină.
Se mixează totul timp de 5 minute. După care, se mută aluatul într-un castron curat și se lasă la dospit 30 de minute, învelit în pungă de plastic.
Mai apoi, după dospirea aluatului se împarte în 4 bile egale (cu cântarul) și se întinde în 4 tavi așternute cu hârtie de copt. Se ung foile cu puțin gălbenuș bătut cu lapte (și un strop de sare) și se pun la copt, două câte două, la 210 C, timp de 10-12 minute.
După răcirea completă se decupează foile cu un cerc metalic de 24 cm. Dacă nu aveți așa ceva puteți face un cerc desenat cu compasul pe un carton și îl folosiți pe acela drept șablon, unde se obțin 4 foi de pâine egale și frumoase.
Se fierb ouăle pentru un timp de 7 minute, și se trec sub jet de apă rece, apoi se lasă să stea în apă rece 10 minute. Se decojesc și se taie cu o mandolină specială pentru ouă.
Se face o maioneză rapid cu muștar din 2 gălbenușuri crude, 2 lingurițe de muștar, 150 ml ulei de floarea soarelui și puțină sare. Separat se toacă și niște ceapă verde și se amestecă totul într-un castron. Se asezonează cu sare și piper și gata și salată de ouă.
STRATUL 2 – CREMA DE MAZARE CU BRANZA SI SMANTANA
Se pune apa la fiert cu 1 linguriță de sare. Apoi, când a ajuns la clocot se pune mazărea congelată și se fierbe timp de câteva minute, până ce s-a pătruns dar și-a păstrat culoare vie.
Se amestecă mazărea și crema de brânză și se mixează cu blenderul de mâna. Se pune, apoi, puțină smântână pentru a potrivi consistentă cremei. Se asezonează totul cu sare, piper și puțină zeamă de lămâie.
STRATUL 3 – CREMA DE BRANZA CU USTUROI, CASTRAVETE SI ARDEI COLORATI
Apoi, pentru ultima cremă se decojeste castravetele, se spală și se taie pe lung. Se taie și se înjumătățesc și ardeii colorați. Se zdrobesc cățeii de usturoi și se pregătesc crema de brânză și iaurtul grecesc.
Se amestecă mai întâi brânza cu iaurtul și usturoiul. Se stoarce bine în palme castravetele ras și se adaugă în castron împreună cu ardeii colorați tocați.
CUM SE MONTEAZA UN TORT APERITIV ROTUND?
Se montează prima foaie de pâine și se unge din abundență cu salata de ouă cu maioneză. Se acoperă stratul de ouă cu a doua foaie. A urmat stratul verde de crema de mazăre, frumos netezit și el. Apoi, foaia numărul 3 și stratul de crema de brânză cu usturoi și ardei.
La final, urmează foaia numărul 4 și se apasă ușor tortul ca să se așeze bine în formă. Se mixează crema de brânză simplă ca să se înmoaie un pic și se unge cu ea stratul superior al tortului.
La final, se dă tortul la frigider pentru măcar 4-6 ore (cel mai bine peste noapte). Poți decora tortul sărat cu crema de brânză după bunul plac.
CITEȘTE ȘI: Rețetă de tartiflette cu brânză reblochon. Preparatul pe care îl poți găti în orice moment al zilei