Rețetă de varză a la Cluj. Cum să gătești preparatul favorit al ardelenilor

De Ilinca Lunca.
Publicat pe 17.08.2022 la 19:46
Actualizat pe 17.08.2022 la 19:46
Ardealul este recunoscut ca fiind una dintre zonele țării cu cea mai bună mâncare, iar varza a la Cluj face parte dintre cele mai populare preparate tradiționale specifice zonei. Fiind un preparat cunoscut în toată țara, rețeta diferă în funcție de zonă, însă cea tradițională este unică. Haideți să vedem cum se prepară.
- Rețetă de varză a la Cluj
- De ce ingrediente ai nevoie și cum se prepară
Varza a la Cluj poate să fie cu sau fără afumatură, bulion ori pastă de roșii, însă pentru a-ți crea în bucătărie atmosfera caldă a Ardealului, trebuie să urmezi rețeta tradițională. Este una dintre cele mai vechi rețete de pe lângă Cluj și deloc costisitoare. Ai nevoie de aproape aceleași ingrediente de care ai nevoie și pentru sarmale, însă diferă puțin.
Se așează în mai multe straturi și va arăta similar cu o musaca. Aceasta este o variantă destul de dietetică și mai puțin calorică, potrivită, din acest motiv, pentru consumul pe timpul verii.
Îngrediente
Pentru stratul de varză:
- 1.5 kg de varză murată tocată
- 400 g ceapă, pot fii 3 cepe medii sau 2 mari
- 100 ml ulei
- 2 lingurițe de cimbru uscat
- 2 lingurițe de semințe de chimen
Pentru stratul de orez:
- 1. 300 g orez
- 2. 1 L apă rece
- 3. 1 linguriță de sare
Pentru amestecul de carne tocată:
- 1 kg carne tocată de porc sau porc și vită
- 400 g ceapă
- sare
- 2 lingurițe piper negru măcinat
- 2 lingurițe boia dulce sau iute
Ce poți să mai adaugi:
- 100ml ulei pentru forma de copt
- 500 g smântână groasă, de 20% grăsime.
Mod de preparare
Pentru preparare, ai nevoie de trei vase, pe care să le folosești în același timp, unul în care să călești varza, o tigaie pentru a prăji carnea tocată și încă un bol pentru a fierbe orezul.
Prima dată se călește varza. Pentru a face asta, trebuie să îi desprindem foile murate și să le tocăm, apoi tocăm și cele 400 g de ceapă. Avem nevoie de o oală încăpătoare, în care punem uleiul, apoi ceapa. După ce ceapa a prins un aspect sticlos, adăugăm varza pe care o condimentăm cu chimen și cimbru. Se amestecă bine și se toarnă 2 căni de apă caldă. Îi punem capacul și o lăsăm să fiarbă aproximativ 45 de minute.
Următorul pas este să pregătim amestecul pentru stratul de orez. Pentru asta avem nevoie de 300 g de orez, pe care îl spălăm și lăsăm la scurs. Adăugăm 1 L de apă rece și 1 linguriță de sare, apoi se pune la fiert, unde îl lăsăm 15 minute, de când a început să fiarbă. Apoi se strecoară și se clătește cu apă rece.
Pentru pregătirea stratului de carne tocată, avem nevoie de o tigaie largă în care o punem, după ce tigaia este încinsă, apoi amestecăm și observăm cum își lasă grăsimea și apa. După ce s-a înăbușit suficient în propriul suc, continuăm să o prăjim până când se evaporă apa, iar carnea prinde culoare. Când observăm că s-a rumenit, adăugăm cele 400 g de ceapă, sare și piper negru. După ce o mai lăsăm câteva minute la prăjit, îi luăm focul și adăugăm boia.
Cum se aranjează varza a la Cluj
Ca să o aranjăm, alegem o formă de cuptor cu pereți înalți, pe care o ungem cu ulei. Împărțim varza călită în două jumătăți, iar pe una dintre ele o întindem pe fundul formei, uniform. Peste ea punem un strat de orez, peste care punem stratul de carne. Ultimul strat este cealaltă jumătate de varză călită. Peste ultimul strat turnăm 500 ml de smânână și sucul de roșii sau bulion. La urmă, se lasă la cuptorul încins, la 180 de grade, pentru 1 oră.
După ce s-a rumenit, o scoatem din cuptor și o savurăm.