Rețetă de zacuscă de hribi. Un preparat delicios pentru iarnă
Publicat pe 10.09.2022 la 14:59 Actualizat pe 10.09.2022 la 14:59
Este perioada în care gospodinele se pregătesc de finalizarea ultimelor prepararte pentru iarnă. Așadar, acum este timpul să faci o rețetă delicioasă de zacuscă de hribi.
- Rețetă de zacuscă de hribi
- Un preparat delicios pentru iarnă
Ingrediente
-2 kg hribi mai tineri, proaspeți;
-2 kg ardei roșîi capia;
-2 kg gogoșari roșii;
-1 kg ceapă roșie și galbenă;
-1 kg morcovi;
-800 ml suc de roșîi;
-10-12 foi de dafin;
-1 linguriță piper boabe;
-1/2 linguriță măghiran;
-5-6 crenguțe de cimbru proaspete;
-2 căței de usturoi;
-sare după gust;
-1 l ulei.
Mod de preparare
Primul pas este de a spăla hribiile, dar și toate legumele. Apoi le curățăm piciorușele și îi dăm prin mașina de tocat sau prin robot.
Punem ardeii capia la copt pe un grătar sau pe o plită. Când sunt copți îi curățăm de pieliță, de cotor și îi tocam mărunt. Gogoșării îi spălăm și îi curățăm de cotor. La fel îi mărunțim cu un robot.
Ceapă o curățăm și o tocăm mărunt. Morcovii îi spălăm, îi curățăm și îi dăm prin răzătoarea mică.
Într-o cratiță mare punem jumătate din cantitatea de ulei. Adăugăm ceapa și o călim până se înmoaie. Punem apoi morcovii și îi lăsăm la călit până s-au înmuiat și uleiul s-a colorat bine în portocaliu.
Urmează să punem ardeii capia, gogoșarii, piperul, maghiranul, foile de dafin și cățeii de usturoi. Călim bine toate legumele în continuare până lichidul pe care îl lasă se evaporă și uleiul începe să se ridice la suprafață.
În altă cratiță mai mică punem restul de ulei și calim la foc mic hribii tocați. Amestecăm din când în când că să nu se prindă de fundul cratiței. Sunt gata când uleiul se ridică la suprafață.
Răsturnăm hribii fripți în cratiță cu legumele, adăugăm bulionul, potrivim gustul cu sare și lăsăm să fiarbă la foc mic, cam 1-1.5 ore, până lichidul se evaporă, zacuscă începe să se îngroașă și uleiul se ridică la suprafață.
Când este gata o luăm de pe foc. Punem zacusca în borcane curate și sterilizate după care le închidem.
Așezăm borcanele într-o cratiță mai mare pe fundul căreia am pus un prosopel.Turnam apă cam o treime din înălțimea borcanelor și le acoperim cu un alt propsop. Punem cratiță pe foc și lăsăm borcanele la dunst pentru 40 de minute din momentul în care apă începe să fiarbă.
Când timpul a trecut, oprim focul și lăsăm borcanele să se răcească în apa în care au fiert. A două zi, completăm cu apă și le mai dăm încă o dată la făcut.
După ce am terminat de sterilizat toată zacuscă și când borcanele sunt reci, le depozităm într-un loc rece și întunecos.