Rețetă de zarzavat pentru iarnă. De ce ingrediente ai nevoie și la ce îl poți folosi
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 12.08.2022 la 12:11
Actualizat pe 12.08.2022 la 12:11
Zarzavatul este un ingredient important pentru supe și ciorbe, așadar este recomandat să știm cum să îl preparăm corect pentru a ne bucura de el peste iarnă. În acest fel, vom avea supe și ciorbe cu miros și gust de vară.
- Cum se prepară zarzavatul la borcan
- Se folosește la supe și ciorbe
Gospodinele știu că ciorbele și supele nu sunt la fel fără zarzavat și cât de importante sunt borcanele pregătite pentru iarnă. Pentru că acum este perioada cea mai favorabilă pentru a pregăți proviziile pentru iarnă, vă propunem una dintre cele mai lăudate rețete de zarzavat, pe care gospodinele îl adoră.
Ce este zarzavatul
Zarzavatul este cea mai eficientă metodă de a păstra legumele pentru ciorbe și supe pe timpul iernii. Acest amestec din legume poate să fie păstrat în borcane sau la congelator, pentru a adăuga mâncării tale legume proaspete pe timp de iarnă. Este, de asemenea, una dintre cele mai la îndemână preparate pentru gospodine, deoarece legumele fiind deja tocate, tot ce îți mai rămâne de făcut iarna este să deschzi borcanul și să pui amestecul în mâncare.
Acest amestec poate să fie folosit pentru supe, ciorbe sau tocană de legume și îi va da mâncării tale gustul și savoarea care îți va amintii de vară. Aceasta este o rețetă sănătoasă, fără conservanți. Haideți să vedem cum se prepară zarzavatul pentru o cantitate de 2 borcane.
Ingrediente
- 6 morcovi
- 2 rădăcini de păstârnac
- 2 rădăcini de pătrunjel
- 1 țelină de mărime medie
- 1 ceapă galbenă
- 1 ceapâ roșie
- 1 ardei capia (roșu)
- 1 ardei alb
- frunze de pătrunjel
- frunze de țelină
- sare pentru murături
Mod de preparare
Legumele se curăță și se spală, se scoate cotorul, apoi se spală și frunzele de pătrunjel și țelina. La o cantitate, se pun 3 măsuri de morcov și cate o parte din celelalte legume. Se taie cubulețe mărunt, sau se pot rade pe o răzătoare mare. După ce se taie în modul în care doriți, se pun în borcane sterilizate și deasupra se pune o lingură de sare. Peste ele se toarnă apă rece și se scuturp borcanul pentru a se dizolva sarea și a ieși bulele de aer. Se pune inchid borcanele cu capace și se pun la fiert pentru 60 de minute.
În funcție de preferințe, puteți să puneți din acel amestec de legume și în pungi, pentru a le băga la congelator. Este recomandat să fie pungi speciale pentru congelator și să scoateți aerul din ele atunci când le depozitați la rece.