Zarzavat pentru ciorbă la borcan. Trei rețete utile
Publicat pe 05.10.2021 la 14:25 Actualizat pe 05.10.2021 la 14:27
Pentru iarna lungă care urmează, câteva borcane cu zarzavat pentru ciorbă sunt necesare în casa oricărei gospodine. Următoarele trei rețete sunt tot ce aveți nevoie pentru a savura ciorbe delicioase în sezonul rece.
- Zarzavat pentru ciorbă la borcan.
- Trei rețete utile!
Zarzavatul pentru ciorbă pus la borcan este salvarea bucătarilor în sezonul rece. Atunci când legumele nu mai pot fi luate direct din grădină, cele puse la borcan sunt o alternativă nemaipomenit de gustoasă. Iată trei rețete care își vor fi de folos!
Zarzavat pentru ciorbă la borcan fără fierbere
Ingrediente
- 1 kg de morcov;
-1 kg de ardei grași;
-1 kg de ceapă;
-1 kg de roșii;
-1 kg de mărar și pătrunjel;
-1 kg de sare neiodată.
Legumele și verdeața se cântăresc după curățare!
Mod de preparare
Morcovul se dă prin răzătoarea mare. Ardeii grași se taie în cubulețe. Mărunțiți mărarul și pătrunjelul cu cuțitul, iar tulpinile mai groase, cu blenderul.Tăiați ceapa în cubulețe.
Tăiați roșiile în bucăți și pasați-le cu blenderul sau treceți-le prin mașina de tocat carne. Puneți-le într-un bol adânc. Adăugați sarea și amestecați.
Puneți morcovul, ardeii grași, ceapa, mărarul și pătrunjelul într-un bol adânc. Amestecați foarte bine. Adăugați roșiile combinate cu sarea. Amestecați încă o dată.
Transferați zarzavatul în borcane sterilizate. Închideți-le ermetic cu capace sterilizate. Păstrați zarzavatul într-un loc răcoros. Adăugați-l în supe, ciorbe și sosuri în cantități mici.
Rețetă de zarzavat pentru ciorbă la borcan fără conservanți
Ingrediente
- 6 morcovi
- 2 rădăcini de păstârnac
- 2 rădăcini de pătrunjel
- 1 țelină de mărime medie
- 1 ceapă galbenă
- 1 ceapă roșie
- 1 ardei capia (roșu)
- 1 ardei alb
- frunze de pătrunjel
- frunze de țelină
- sare specială pentru murături
Mod de preparare
Zarzavaturile se curăță și se spală. Se taie mărunt, cubulețe, și se pun in borcanele sterilizate în prealabil. Deasupra punem o lingură rasa de sare (ca.20 g). Turnam apa rece și scuturam borcanul pentru a iesi bulele de aer si pentru a se dizolva sarea.
Punem capacul pe borcan și strângem bine. Urmeaza sa punem borcanele la fiert în Bain-Marie. Trebuie să fiarbă 60 de minute (cronometrate din momentul in care apa clocoteste în masa).
O altă rețetă de zarzavat la borcan pentru ciorbă
Ingrediente
- 3 kg roșii de grădină
- 1 kg morcovi
- 1 kg albitură( țelină, păstârnac și rădăcină de pătrunjel)
- 1 kg ardei( gras și capia)
- 1 legătură frunze de țelină
- 2 legături de pătrunjel
- 3 linguri mai cu vârf, de sare pentru murături
Mod de preparare
Spălăm bine toate legumele și verdeața. Punem o oală cu apă la fiert. Când apa începe să fiarbă, adăugăm o linguriță de sare în ea. Amestecăm până aceasta se topește, apoi adăugăm roșiile. Le lăsăm să se opărească în apa fierbinte un minut. Le scurgem, apoi le lăsăm la răcit și le decojim. Le tocăm în cuburi mici, îndepărtând cotoarele și părțile mai verzi.
Curățăm rădăcinoasele și le dăm pe răzătoarea mare. Tocăm și verdeața mărunt. Le amestecăm cu sarea și adăugăm roșiile tocate. Lăsăm amestecul de zarzavat pentru ciorbe la odihnit 10-15 minute.
După scurgem lichidul și îndesăm legumele în borcanele sterilizate, în prealabil. Mai adăugăm și din lichidul scurs și închidem bine borcanele cu capacele din dotare.
Punem borcanele în cratițe largi la baza cărora așezăm câte o lavetă, sau un ștergar de bucătărie. Turnăm apă în cratițe până aproape de filetul borcanelor. Apoi fierbem borcanele cu zarzavat pentru ciorbe pentru 50-60 de minute, de la primul clocot al apei.
După stingerea focului, lăsăm borcanele în apă până când se vor răci complet. Când s-au răcit, le punem în cămară.
Cum se mai poate folosi zarzavatul la borcan
Deși este folosit în general la ciorbe, pe timpul iernii, zarazavatul la borcan este un înlocuitor bun pentru sare sau condimente și la sosuri sau alte feluri de mâncare (tocănițe).
Citește și: Ardei copți la borcan pentru iarnă. Patru rețete din care să-ți alegi preferata