Cum se prepară cea mai bună pască cu brânză dulce. Rețeta veche de 100 de ani pe care trebuie să o încerci

Cum se prepară cea mai bună pască cu brânză dulce. Rețeta veche de 100 de ani pe care trebuie să o încerci © arhivă

În Sâmbătă Mare, gospodinele se "relaxează" după curăţenie şi vopsirea ouălor stând în bucătărie. Se prepară drobul, friptura de miel, cozonacii şi pasca! Dat fiind acest fapt, vă propunem cea mai bună reţetă pentru pasca cu brânză dulce!

Ingrediente pască cu brânză dulce

  • 1/2 kg făină
  • 250 ml lapte
  • un cubuleț drojdie
  • 200 ml ulei 
  • 150 g zahăr
  • 2 galbenușuri
  • un praf sare
  • esențe
  • 1 kg brânză de vaci
  • 150 g stafide
  • 5 ouă
  • 200 g zahăr tos
  • 4 linguri griş
  • 60 g unt
  • coajă rasă de lămâie
  • ou

Se dizolvă drojdia în 50 ml de lapte încălzit şi se adaugă 4 linguri de făină. În 200 ml de lapte se topeşte zahărul. Se pune sarea peste gălbenuşuri şi se amestecă bine. Se toarnă în fîină restul ingredientelor şi uleiul la final, după ce maiaua a crescut. 

Apoi, se frământă şi se lasă la crescut preţ de o oră. Mai departe, se amestecă ouăle cu zahărul, stafidetele, grişul, untul, brânza şi coaja de lămâie.

Din aluatul crescut se rupe o bucată nici prea mare, nici prea mica pentru cruce şi restul se pune în tavă. Se adaugă brânza şi se modelează crucea. La final, se unge cu ou bătut şi se lasă la copt. 

De ce are pasca forma rotundă?

Se crede că scutecele Mântuitorului au fost rotunde, iar scopul este acela de a aduce în prezent un aspect legat de viața Lui Iisus Hristos. Mai mult de atât, peste brânza din pască se face o cruce și se adaugă ornamnte în formă de floare, întrucât dulceața conținutului trebuie să semnifice duioșia și strădania din post. 

Pasca, element alimentar în Sărbătorile Pascale, trebuie făcută într-o tavă specială, iar cele două fâșii de cocă răsucită simbolizează coroana de spini a lui Iisus Hristos. Cea mai bună pască este cea consumată alături de familie și de cei dragi. 

A.O.


facebook whatsapp twitter pinterest