Rețeta pentru cele mai bune gogoși de post. Nu e nevoie de frământare și sunt gata rapid

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 06.03.2025 la 13:18
Actualizat pe 06.03.2025 la 13:18
Dacă îți dorești niște gogoși delicioase, pufoase și fără ingrediente de origine animală, această rețetă de gogoși de post este perfectă pentru tine. Nu e nevoie să pierzi vremea frământând și sunt gata într-un timp foarte scurt.
- Cum faci cele mai bune gogoși de post
- Nu e nevoie de frământare și sunt gata rapid
Dacă ai poftă de niște gogoși pufoase și delicioase, dar te afli în perioada de post sau vrei să pregătești un desert fără ingrediente de origine animală, această rețetă de gogoși de post este perfectă pentru tine.
Cum faci cele mai bune gogoși de post
Ingrediente:
500 g făină
200 ml apă călduță
7 g drojdie uscată
100 g zahăr
50 ml ulei (plus extra pentru prăjit)
1 linguriță esență de vanilie (opțional)
Un vârf de cuțit de sare
Coaja rasă de la o lămâie (opțional)
Zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare:
- pune apa călduță și dizolvă drojdia uscată împreună cu 1 linguriță de zahăr într-un bol mic. Lasă să stea timp de 10 minute până când începe să facă spumă.
- pune separat făina cernută, restul de zahăr, sarea și coaja de lămâie (dacă folosești).
- adaugă drojdia activată și esența de vanilie (opțional).
- treptat, toarnă uleiul și apa caldă, până când obții un aluat elastic și ușor lipicios.
- acoperă bolul cu un prosop curat și lasă aluatul să dospească într-un loc cald timp de aproximativ o oră sau până când își dublează volumul.
- după ce aluatul a dospit, scoate-l pe o suprafață presărată cu făină și întinde o foaie subțire.
- taie cercuri folosind un pahar sau o formă specială pentru gogoși.
-într-o tigaie adâncă, pune ulei suficient pentru a acoperi gogoșile și adaugă câte una sau două deodată.
- după ce devin aurii, scoate-le pe hârtie, iar deasupra presară zahăr pudră.
Poftă bună!