Rețeta pentru pâine franțuzească. Preparatul care îți amintește de copilărie
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 09.01.2023 la 12:22
Actualizat pe 09.01.2023 la 12:22
Pâinea făcută în casă este un adevărat deliciu, astfel că rețeta de mai jos este perfectă pentru orice gospodină care își dorește să ofere ceva delicios familiei. Mirosul de pâine te duce cu gândul la copilăriei, când bunica o cocea pe vatră.
- Rețeta pentru pâine franțuzească
- Preparatul care îți amintește de copilărie
Pâinea este unul dintre cele mai consumate alimente de către români. Indiferent că este cumpărată sau făcută în casă, ea nu lipsește de pe masa românilor. Rețeta de mai jos le va ajuta pe gospodine să o prepare în casă și să-și amintească de momentele din copilărie.
Ingrediente
- 500 gr făină albă
- 375 ml apă
- 25 gr drojdie proaspătă
- 1 lingurita zahăr
- 1 1/2 linguriță sare
Mod de preparare
Într-un bol încăpător se pune făină și 325 ml de apă rece, apoi se frământă până obținem un aluat nelipicios. Se acoperă cu folie de plastic și se lasă la frigider până a doua zi la dospit.
A doua zi se adaugă peste aluat 50 ml de apă călduță în care se dizolvă drojdia și zahărul. tot aici se adaugă și sarea apoi se frământă cu mâna până când toată apa se absoarbe. Se mai lasă la dospit încă o oră, dar la temperatura camerei.
Se presară făină pe blatul de lucru, apoi se întinde aluatul în formă de dreptunghi. Se va împături în trei și se lasă la crescut încă o oră, într-un bol. Procedura se mai repetă încă o dată după ce a trecut timpul. În acest fel, aluatul va deveni mai elastic și se va coace uniform.
Aluatul crescut se taie în două sau în patru, în funcție de preferințe. Dacă vreți o pâine întreagă, treceți peste acest pas. Se pune pe hârtia se copt și se lasă la odihnit încă jumătate de oră. În acest timp, se încălzește cuptorul la 240 de grade Celsius și se baga tava de copt pentru a se încălzi.
În partea de jos a cuptorului se pune o oală cu apă pentru a se forma abur în cuptor. Se pune aluatul de pâine cu folia de copt în tavă cu mare grijă, apoi se bagă la cuptor pentru 20-25 de minute, până se rumenește.
CITEȘTE ȘI: Plăcintă cu brânză, mărar și ceapă la tigaie. O rețetă delicioasă și ușor de pregătit