Rețetă plăcintă dobrogeană. Un preparat cu o istorie de sute de ani
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 06.07.2022 la 12:52
Actualizat pe 06.07.2022 la 12:52
Bucătăria românească a păstrat preparatele și aromele moștenite încă din cele mai vechi timpuri. Plăcinta Dobrogeană autentică se face numai în localitățile delimitate de județele Tulcea si Constanța. Este o rețetă care a rămas neschimbată și care s-a transmis din generație în generație, fără nicio modificare.
- Rețetă plăcintă dobrogeană
- Un preparat cu o istorie de sute de ani
Știți vorba aia: "La plăcinte înainte, la război înapoi". Haideți să vedem de ce ingrediente avem nevoie pentru a face o plăcintă dobrogeană "ca la carte".
Ingrediente pentru aluat:
- o cană cu apă;
- două sau trei linguri de ulei vegetal;
- un praf de sare;
- o lingură de oțet;
- 450/500 de grame de făină;
Pentru umplutură aveți nevoie de:
- 1 kg de brânză ușor sărată (de preferat de oaie sau capră);
- 400 grame de iaurt gras sau smântână;
- 6-8 ouă;
- un praf de sare;
Mod de preparare:
Faina, apa, uleiul, sarea și oțetul le amestecați și veți obține o cocă nici moale, dar nici tare, pe care o împărțiți în 6-7 mici bucăți. Întindeți apoi separat fiecare mic aluat cu făcălețul de întins cocă, presărând puțină făină pentru ca acesta să nu se lipească ori de masa de lucru, ori de făcăleț.
După ce ați făcut aluatul, urmează umplutura. Brânza se dă prin răzătoare într-un castron și se amestecă cu 250 de iaurt sau smântână și cu 6 ouă bătute ca pentru omletă, peste care adăugați un praf de sare.
Ungeți tava cu puțin ulei, după care luați câte un pumn de amestec de brânza cu ouă și puneți-l în mijlocul unei foi de aluat întins. Împăturiți apoi aluatul în patru, apoi, strângeți cu mâinile pe lung acest aluat, încrețiți-l, mai exact, după care îl puneți în tavă.
După ce ați procedat așa cu toate bucățile de cocă și ați terminat de așezat în tavă, mai stropiți totul cu câteva picături de ulei. Băgați apoi tava 30 de minute în cuptor, la foc mediu.
După cele 30 de minute în care a stat în cuptor, bateți restul de ouă, cele 2 rămase, cu 150 de iaurt sau de smântână și puțină sare. Acum puneți tot acest amestec peste aluatul scos din cuptor și mai introduceți tava încă 10 minute la cuptor, la același foc mediu.
Poftă bună!
Citește și Plăcinta păstorului. O rețetă de senzație pentru toată familia