Rețeta saramurii de pește ca în Delta Dunării. Toți pescarii o prepară
Publicat pe 11.05.2022 la 12:37 Actualizat pe 11.05.2022 la 12:37
Această rețetă de saramură de pește din Delta Dunării este una străvehe. Este un preparat culinar românesc care a stârnit curiozitatea și admirația criticilor culinari. De asemenea, rețeta a fost desemnată de către UNESCO să reprezinte unul dintre cele mai gustoase preparate tradiționale din ariile protejate ale lumii. Iată cum se prepară această minunată rețetă.
- Saramură de pește ca în Delta Dunării
- Iată cum se prepară această rețetă pescărească
Saramura de pește ca în Delta Dunării este un preparat pescăresc foarte cunoscut și apreciat la noi. Toți românii au gustat măcar o dată în viață o rețetă de saramură de pește, dar aceasta care este străveche și specifică din Delta Dunării va da pe spate toată lumea. Este un preparat extrem de gustos și trebuie încercat neapărat.
Ingrediente
2 ardei iuți
500 g sare grunjoasă
50 g oțet
1 litru de apă
Pătrunjel
Mărar
Leuștean
Țelină
Cimbru
2 kg pește de apă dulce
500 g mârlițe (știuculițe)
Mod de preparare
Se pune apa la fiert. Pe plita încinsã moderat sau pe o tablã asezatã pe jar, se asterne un strat de sare. Se curãțã peștele de mațe, dar nu si de solzi; se spalã în apã rece. Dupã ce sarea s-a înfierbântat bine, se așazã peștele pe tablã; la fiecare trei minute se întoarce, în total de douã-trei ori, pânã se închide maroniu la culoare; focul mic face saramura bunã. Se ia peștele de pe sare si se pune într-o tavã curată, se presarã cu verdeațã și ardei iute tocat, se stropește cu puțin oțet (sau lãmâie), se toarnã apa clocotitã pânã la grosimea peștelui. Se consumă după ce a fost îndepărtată pielea cu solzi. Poftă bună!