Rețetă tradițională de alivenci moldovenești. Cum prepari prăjitura copilăriei
Publicat pe 29.08.2022 la 09:04 Actualizat pe 29.08.2022 la 09:04
Rețeta tradițională de alivenci moldovenești este o prăjitură ușor de preparat, ce te duce cu gândul la copilărie. Aceasta se poate servi ca desert, iar membrii familiei cu siguranță o vor adora.
- Rețetă tradițională de alivenci moldovenești
- Prăjitura copilăriei este un deșert ușor de preparat
Ingrediente
-1 litru de lapte cu 2% grăsime;
-100 g unt cu 82% grăsime;
-300 g mălai;
-500 g brânză de vaci;
-300 g smântână cu 20% grăsime;
-5 ouă;
-50 g făină albă de grâu;
-1 plic de zahăr vanilat;
-un vârf de sare de mare iodată;
-coajă rasă de portocală;
Pentru umplutură
-200 g zahăr;
-coajă rasă de lămâie;
-5 ouă;
-dulceață (după gust);
-zahăr pudră (după gust).
Mod de preparare
Primul pas în pepararea acestei prăjituri este să punem la fiert laptele, untul, zahărul vanilat și sarea.
Atunci când laptele dă în primul clocot se adaugă mălaiul și se amestecă continuu pentru a nu se forma cocoloașe.
Focul se oprește după aproximativ 5 minute și se lasă compoziția la răcit.
Într-un bol se pun brânza dulce, smântâna, gălbenușurile, făina, zahărul și coaja de lămâie și de portocală. Se amestecă până când se topește zahărul.
Lăsăm totul să se răcească și se adaugăm amestecul de brânză și albușurile bătute spumă. Se amestecă totul până la omogenizare.
Întreaga compoziție se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă la cuptor, la 170 °C, timp de 45-50 de minute.
Alivencile moldovenești se servesc pufoase și fragede cu dulceață și smântână, la care se adaugă zahăr pudră după gust. Orice alt topping poate face prăjitura dumneavoastră pe placul familiei.