Rețetă tradițională de cârnați de porc. Aspectele importante pe care trebuie să le ai în vedere
Publicat pe 01.12.2022 la 11:39 Actualizat pe 01.12.2022 la 11:39
Cârnații de porc tradiționali, făcuți ca la carte, pot fi o provocare pentru multe gospodine, dar cu rețeta și trucurile potrivite nu aveți cum să dați greș. Luna Sărbătorilor de Iarnă a început, iar mesele cu cei dragi vor fi mult mai reușite cu preparte tradiționale făcute în casă.
- Cârnați tradiționali ca la carte
- Cum se prepară cei mai delicioși cârnați
De Ziua Națională, de Crăciun și de Revelion, românii au pe masă preparate tradiționale din carne de porc, iar cârnații nu pot face excepție. Chiar dacă mulți sunt tentați să-i cumpere, e mereu o idee mai bună să încerci să-i faci acasă, cu propriile tale ingrediente, după o rețetă clasică.
Rețetă tradițională de cârnați de porc
Foarte important atunci când prepri cârnații acasă este să alegi carnea potrivită. Carne de porc grasă este cea care trebuie să fie utilizată pentru cârnați delicioși. Astfel, poți folosi fleică (poală), piept de porc, spată sau ceafă, dar și "căzăturile", adică bucățile de carne rămase în măcelării de la fasonare.
Ingrediente
5 kg fleică de porc (poală)
50 g sare grunjoasă
10 g piper boabe, măcinat proaspăt
150 g usturoi românesc
5 g cimbru uscat
10 metri mațe de porc
500 ml apă rece
opțional, alte condimente precum boia de ardei, semințe de chimen, fenicul, ienibahar, coriandru, fulgi de ardei iute, rozmarin, etc.
Mod de preparare
Prima dată spălăm bine mațele, în mai multe ape, apoi le lăsăm să stea în apă rece în care am pus 2-3 linguri de oţet, timp în care ne ocupăm de carne. Carnea de porc se taie în cuburi mici, cât să încapă în mașina de tocat carne. Este ideală folosirea unei mașini electrice de tocat, dar ne putem face treaba și cu o mașină manuală.
Adăugăm sarea, piperul și condimentele peste carnea tocată, apoi turnăm 500 ml de apă rece și începem să frământăm energic cu mâinile, până când obținem o compoziție omogenă, pufoasă și ușor lipicioasă.
Pentru a ne asigura că am pus suficientă sare și condimente, facem 2-3 chifteluțe pe care le frigem într-o tigaie și le gustăm apoi.
Scurgem mațele bine și rulăm primul maț pe accesoriul pentru cârnați al mașinii de tocat, pe care îl montăm în prealabil. Punem carnea tocată în mașina de tocat și începem să umplem mațele ușor, astfel încât să nu fie nici prea îndesate, dar nici prea goale.
Când am umplut oate mațele, le răsucim din loc în loc, formând cârnații cât de mari dorim (15-20 cm). Punem cârnaţii la uscat într-o cămară răcoroasă sau pe balcon pentru 2-3 zile, apoi sunt gata de gătit sub orice formă dorim.
Pot fi și congelați timp de 4 luni și se păstrează mai bine dacă pungile sunt vidate. De asemenea, puteți să-i afumați, dacă doriți.
Citește și: Cât usturoi se pune la cârnați. Rețeta pentru un preparat tradițional