Salam de biscuiți de post. 5 rețete simple și gustoase
Publicat pe 01.03.2021 la 11:44 Actualizat pe 01.03.2021 la 11:46
Salamul de biscuiți este un desert care ne-a bucurat copilăria, iar magia lui ține de faptul că și-l permite oricine și este ușor de făcut. Totodată, poate fi făcut astfel încât să satisfacă toate gusturile, fără să fie nevoie de lapte sau unt. Iată 5 rețete de salam cu biscuiți de post care vor fi pe palcul tuturor!
- Salam de biscuiți de post
- Iată cele mai gustoase 5 rețete!
Când eram copii și am auzit prima dată de salam cu biscuiți, am fost amuzați de denumire și nu înțelegeam despre ce e vorba. Cu toate astea, după ce am gustat prima felie ne-au dispărut toate nelămuririle și am descoperit că este un desert delicios.
Iată 5 rețete de salam de biscuiți de post care îți vor aminti de cele mai frumoase momente din copilărie. Partea cea mai bună este că sunt atât de ușor de făcut încât îți poți implica și copiii în preparea lor.
Salam de biscuiți de post fără margarină
Ingrediente
- 500 de grame de biscuiți simpli
- 500 de grame de rahat
- 100 de grame de unt de cocos
- 250 de grame de nucă tăiată bucăți
- două linguri de cacao
- 200 ml apă
- două lingurițe de esență de rom
- nucă de cocos sau biscuiți pentru ornat
Mod de preparare
Pentru început, se rup sau se taie biscuiții, fără a-i sfărâma.
Rahatul se taie în bucăți de mărime medie și se pune pe foc împreună cu apa. Se lasă pe foc pentru a se topi și se amestecă din când în când.
După ce s-a topit, se adugă cacao, esență și apoi se dă vasul de pe foc și se lasă la răcit câteva minute. Se adaugă untul de cocos și se amestecă, apoi se adaugă biscuiții și nuca și se amestecă iar până este bine încorporat totul.
Odată ce am obținut amestecul, punem pe masa de lucru o folie de plastic , presaram pe ea fulgi de cocos sau biscuiți sfărâmati bine (praf) și se pune o parte din compoziție. Cu folia de plastic se strânge amestecul de biscuiți într-o formă de sul. Se învelește în folia în care afost rulat și se dă la rece. A doua zi va fi perfect pentru servire.
Salam de biscuiți de post cu nucă de cocos
Ingrediente
- 500 g biscuiți de post
- 500 g rahat
- 100 g stafide
- 30 ml rom
- o cană apă
- 125 g margarinp vegetală
- 50 g cacao
- 100 g nucă de cocos
Mod de preparare
Punem stafidele la înmuiat în rom, într-un bol mic. Mărunțim biscuiții în robot sau într-o pungă, cu sucitorul. Îi punem într-un bol mai mare și adăugăm cacao, apoi amestecăm.
Rahatul se taie cubulețe și se pune într-o crăticioară în care se mai adaugă apa și se lasă să dea câteva clocote și să se topească rahatul, dar nu complet.
Se ia cratița de pe foc și se adugă margarina. Se amestecă bine până ce se topește, se pun stafidele, apoi se omogenizează și se pune amestecul peste biscuiți. Amestecăm totul până se formează o coca. Întindem o folie pe masă, răsturnăm coca și cu mâinile umede ăi dăm forma unui cilindru pe care-l tăvălim prin nuca de cocos.
Salamul se înfășoară în folie, cât mai strâns, și se dă la rece pentru minim 4 ore. Când e gata, se taie felii și se servește.
Salam de biscuiți de post cu ciocolată
Ingrediente
- 500 gr biscuiți populari
-o cană cu apă
- 200 gr unt de cocos
- 150 gr ciocolată neagră
- 1 esență de rom
- 100 gr zahăr
- 1 lingură cacao.
Mod de preparare
Prima dată, rupeti biscuiții și îi puneți deoparte.
Într-o cratiță, puneți apa, zahărul, untul de cocos și ciocolata, apoi o puneți la foc mic, până se formează un sirop de ciocolată. Se ia de pe foc și se adaugă esența de rom, cacao și biscuiții. Apoi, amestecați energic până când compoziția se dezlipește de pe pereții cratiței. Parte din compoziție se pune pe o bucată de folie transparentă și se rulează în formă de salam.
Se leagă la capete și se lasă la răcit, apoi la frigider, timp de câteva ore. Când a devenit tare, se feliază și se pune la masă!
Salam de biscuiți de post cu banane
Ingrediente
- 400 g biscuiți simpli
- 3 lg cacao
- 50 g rahat tăiat bucățele
- 50 g stafide
- 50 g nuci tocate
- 125 g margarină
- 150 g zahăr
- 200 ml apă
- 2-3 lg zeamă de lămâie
- 1 fiolă esență de rom
- 2 banane
Mod de preparare
Se macină biscuiții cu robotul și se pune peste ei rahatul bucățele, nucile tocate, stafidele și pudra de cacao. Într-o cratiță punem apa, zaharul și margarina și așezăm pe foc. După câteva clocote, punem deoparte și adăugăm esența de rom și zeama de lămâie. Acest lichid se pune peste amestecul cu biscuiți.
Se amestecă bine cu lingura. se împarte compoziția în două. O parte o așezăm cu lingura pe o foaie de copt, apoi o presăm puțin cu mâinile pentru a-i da forma de dreptunghi. Peste ea ea așezam o banana întreagă, apoi rulam și învelim în folia de aluminiu sau în foaia de copt. Apoi se strâng capetele.
Lăsam să se racească, apoi punem la frigider pentru cateva ore. Desfacem salamul din folie și il dăm prin zahăr pudra cu aroma de vanilie sau prin cacao.
Salam de biscuiți de post cu nucă și stafide
Ingrediente
- 400 g biscuiți simpli
- 250 g margarină
- 150 g zahăr
- 300 g nuci prăjite și tăiate bucățele mai mari
- 4 linguri de cacao
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 1 lingură coajă de lămâie/portocală
- 1 lingură rom,
- 100 g stafide
Mod de preparare
Într-un vas, se pune o cană mică de apă și zahărul, apoi se pune pe foc. Se fierb împreună cu zeama de lămâie și apoi se adaugă cacaoa. Totodată, se încorporează și margarina.
Se ia de pe foc și se adaugă mirodeniile, apoi biscuiții sfărâmați, stafidele și nuca. O bucată de folie alimentară se rupe și se intinde pe masă. Se răstoarnă compoziția pe folie, se rulează și se modelează sub forma unui baton de salam. Compoziția ajunge pentru două batoane de salam, care se vor da la rece.