Secretele din spatele cozonacului pentru Paște. Cum reușești să-l faci pufos

Secretele din spatele cozonacului pentru Paște. Cum reușești să-l faci pufos © Arhivă

Odată cu sărbătorile pascale, gospodinele de pretutindeni se întrec pentru a pregăti cele mai delicioase bucate. Și, ca și în cazul mesei de Crăciun, vedeta este cozonacul.

Așadar, pentru cei care caută să facă cel mai pufos și gustos cozonac, iată o rețetă care nu va da absolut deloc greș!

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 1 kg făină albă, de calitate
  • 500 ml lapte
  • esenţă de rom şi vanilie
  • 200 g unt, plus 30 g pentru uns tăvile
  • 3 linguri coajă de lămâie şi portocală
  • 8 gălbenuşuri, la temperatura camerei
  • 2 linguri ulei
  • 1 linguriţă sare
  • 300 g zahăr
  • 50 g drojdie
  • 1 ou mic, amestecat cu 4-5 linguri lapte, pentru uns

Pentru umplutură:

  • 8 albuşuri bătute spumă
  • 300 g zahăr
  • 250 g miez de nucă copt, măcinat
  • 3 linguri cacao
  • esenţă de rom

Mod de preparare:

Adaugă 3 linguri de făină într-o cană cu apă. Așteaptă să se răcească puțin, apoi adaugă drojdia și o lingură rasă de zahăr. Amestecă bine și lasă la crescut într-un loc cald.

Bate gălbenușurile spumă, împreună cu zahărul, într-un castron adânc. Adaugă uleiul, esențele, coaja de lămâie și de portocală, 100 g unt topit și sarea.

Toarnă maiaua peste gălbenușuri, apoi adaugă laptele călduț. Amestecă bine și incorporează făina treptat. Frământă bine, până vezi că aluatul se desprinde ușor de pe mâini. Adaugă la final restul de 100 g de unt, tot topit. Împăturește aluatul, pentru a prinde aer, până tot untul s-a încorporat.

Acoperă vasul cu un șervet și lasă aluatul să crească 50-60 minute.

Între timp, pregătește umplutura. Bate albușurile spumă, adaugă zahărul, iar la final pune cacao, esența de rom și nuca. După omogenizare, lasă să se odihnească și preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Împarte luatul în patru părți egale, atunci când a crescut destul. Pune aluatul în tăvile de cozonac, câte o foaie grosuță. Întinde într-un capăt, pe lung, umplutura, apoi rulează. Unge cu puțin lapte și ou, presară zahăr și mai lasă să crească 20-30 de minute. Dă apoi la cuptor timp de 45-50 de minute.

A.P.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro