Sirop de mure natural - rețete și beneficii
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 10.08.2021 la 11:24
Actualizat pe 10.08.2021 la 11:26
Murele sunt din ce în ce mai căutate de români pentru efecte lor benefice asupra organismului. Aceste fructe de pădure conțin substanțe active cu rol antiinflamator și antibacterian, fier, zinc, magneziu, potasiu, dar și multe vitamine precum A, C, E și o concentrație mare din complexul B. Una dintre cele mai bune modalități de a le consuma este sub formă de sirop. Iată câteva rețete delicioase!
![Sirop de mure natural - rețete și beneficii mure în vrej](https://img.spynews.ro/?u=https%3A%2F%2Fspynews.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2021%2F8%2F10%2F259251%2Fsiropdemure.jpg&w=1200)
Unsplash
- Sirop de mure natural
- Rețete și benficii ale siropului de mure.
Sirop de mure natural dupa rețeta clasica
Murele sunt delicioase în stare naturală sau sub formă de dulceață, dar siropul de mure este cu siguranță cea mai bună variantă pentru vară. Cel natural, făcut după rețeta clasică poate fi preferatul tău!
Ingrediente
- 1150 g mure
- 800 g zahăr
- 0,5 l apă
Mod de preparare
Fructele se spală și se lasă la scurs într-o sită. Apoi, se pun într-un vas și se toarnă zahărul peste ele. Se amestecă și se lasă câteva ore, timp în care se mai amestecă din când în când astfel încât zahărul să se topească și să se formeze cât mai mult suc. Dacă este foarte cald ,tineți vasul în frigider ca sa nu fermenteze fructele.
După aproximativ 3 ore, treci totul printr-o strecuratoare fină, iar peste lichidul obținut (cam 500 ml) se pune jumătate de litru de apă și se fiebe la foc moderat, spumând când este nevoie. Acest proces durează maximum 25 de minute.
Siropul obținut se pune într-o sticlă și se lasă la răcit. Când este rece, poți savura un pahar la care adaugi apă plată și cuburi de gheață.
Sirop de mure fără zahăr
Ingrediente
- 1 kilogram mure proaspete sau congelate
- 100 grame miere de albine
- zeama de la 2 lămâi
- câteva frunze de mentă proaspătă
Mod de preparare
Se spală fructele sub un jet de apa rece apoi se lasă la scurs într-o strecurătoare sau pe un șervețel de bucătărie.
Bine scurse, murele se pun într-un blender și se mixează. Sucul obținut se strecoară printr-o sită deoarece nu vrem semințele în sirop. Apoi se pun frunzele de mentă și sucul de lămâie în blender și se mixează câteva secunde. Sucul obținut se toarnă peste sucul de mure strecurat, se adaugă mierea și se amestecă până la omogenizare. Opțional, la final, se pun o linguriță de scorțișoară și câteva cuișoare, pentru aromă.
Siropul de mure se transferă în sticluțe mici de 0,33 sau 0,5 litri de culoare închisă și se lasă la macerat 1-2 săptămâni, într-un loc răcoros. După macerare, siropul se consumă pe stomacul gol, dimineața.
Sirop de mure la rece
Ingrediente
- 3 kg mure
- 1 l apă
- 1 linguriță salicil sau praf conservant sau aspirină
- 800 g zahăr la fiecare litru de sirop rezultat
- sucul stors de la o lămâie
Mod de preparare
Murele se spală bine, se pun într-o strecuratoare și se lasă la scurs. După, se pun într-un vas, se adaugă salicilul (sau aspirina sfărmată), și sucul proaspăt stors de la lămâie.
Murele se zdrobesc cu mâna sau cu zdrobitorul de cartofi și se adaugă 1 l apa rece. Se lasă 2 zile la loc mai racoros, după care se strecoară siropul print-un tifon sau o sită mai deasă.
La un litru de sirop, adăugăm 800 g zahăr. Amestecăm iîn sirop până zahărul se topește complet și punem compoziția în sticle. Servim cu apă minerală și gheață.
Ce beneficii are siropul de mure
Siropul de mure are numeroase proprietăți benefice pentru organism. Este folosit chiar și pentru combaterea anumitor forme de cancer.
Beneficiile miraculoase ale consumului de sirop de mure:
- combate diferite forme de cancer, datorită antioxidantilor antociani si acidul elagic care blochează creșterea tumorilor și a metastazelor,
- stimulează circulația sangelui, reduce riscul bolilor cardiovasculare,
- stimulează imunitatea organismului, intretine sanatatea pielii, previne formarea ridurilor, combate infecțiile datorita vitaminelor C si E,
- întârzie procesul de îmbătrinire, imbunatateste starea de sanatate, mentine tineretea,
- protejează ochii, combate cataracta, degenerescenta maculara, orbirea de noapte, imbunatateste vederea,
- combate constipația datorita efectului laxativ, în special la copii
- este adjuvant ăn combaterea gutei,
- benefic în infecțiile urinare,
- este eficient în sângerari abundente, în ciclul menstrual prelungit,
Cum se poate consuma siropul de mure
Dacă îl consumi mai mult pentru beneficiile lui asupra sănătății, siropul de mure în variantă concentrată este alegerea pentru tine. În acest caz, nu trebuie să fie neapărat rece.
Totuși, de cele mai multe ori este consumat cu apă minerală și este luat rece de la frigider. De asemenea, se pot adăuga și cuburi de gheață.