Supa de oase: beneficii, contraindicații și rețetă
Publicat pe 22.06.2021 la 00:54 Actualizat pe 22.06.2021 la 00:54
Deși nu sună chiar atât de apetisant când auzim numele preparatului, această supă aduce foarte multe beneficii organismului uman. Majoritatea acestor beneficii pe care le oferă supa de oase au legătură cu gelatina, colagenul obținut și mineralele extrase din osea în timpul fieberii.
- Ce beneficii are supa de oase
- Cum se gătește acest preparat
Ce este supa de oase
Supa de oase este un preparat ce oferă foarte multe beneficii organismului uman. Acestea se bazează pe gelatina, colagenul obținut și mineralele extrase din oase în timpul fieberii. Supa de oase este o supă ce se concentrează pe oase variate, fiartă la foc mic și îndelungat. Preparatul poate fi folosit și în alte feluri de mâncare.
Ce conține supa de oase
Supa de oase mai este considerată și noul elixir al tinereții. Aceasta este foarte bogată în nutrienți, însă pentru a-i obține trebuie să folosiți o varietate de oase, cartilaje și piele. În supă rămân mai mulți aminoacizi necesari pentru producerea colagenului în organism. Supa trebuie să conțină oase, legume și apă. Se adaugă 2-3 linguri de oțet deoarece acesta ajută la extragerea mineralelor din oase.
Ce beneficii are supa de oase
Majoritatea beneficiilor supei de oase au legătură cu gelatina și colagenul obținute, însă și cu mineralele extrase din oase în timpul fierberii. Un exemplu foarte bun este că gelatina formată în urma fieberii oaselor cu cartilaj vindecă și sigilează intestinul subțire, astfel că susține o digestie sănătoasă. Gelatina ajută și pentru a avea un păr frumos și unghii puternice și sănătoase. Supa de oase este benefică și pentru prevenirea anumitor boli, respectiv anemie, diabet, ulcer, reflux acid, boala Crohn și cancer.
Ce contraindicații are supa de oase
Ei bine, supa de oase reprezintă unul din preparatele care nu poate face rău în niciun fel, astfel că dacă veți consuma acest fel de mâncare frecvent nu se va întâmpla nimic. Dacă adorați supa de oase puteți mânca ori de câte ori simțiți nevoia, astfel încât nu are niciun fel de contraindicație. Multe persoane se bucură de acest preparat mai ales când au gripă sau răceală, spunând chiar că nu mai au nevoie de antibiotice dacă consumă măcăr o porție de supă de oase.
Rețetă de supă de oase
Ingrediente
-un kilogram de oase de vită variate
-un morcov
-o bucată de rădăcină de pătrunjel
-două tije apio
-o bucată de ceapă galbenă
-trei căței de usturoi
-două linguri de oțet din cidru de mere
-două bucăți de foi de dafin
-apă
Mod de preparare
Într-o oală mare de 4-5 litri se adaugă bucățile de oase, legumele spălate și curățate, oțetul și apa. Dacă folosiți o oală clasică atunci veți seta focul cât mai redus posibil și veți folosi un capac. Puteți să fierbeți supa de dimineața până seara sau peste noapte. Slow cookerul se setează pe funcția low pentru aproximativ 20 de ore. Nu este nevoie să se ridice capacul între timp. După ce a fiert se va lăsa un pic la răcit ca să fie mai ușor de manevrat. Se strecoară bine. Oasele și legumele se vor arunca și se va păstra doar lichidul obținut. Se utilizează imediat sau se congelează. Se pot folosi borcane, caserole, pungi cu zip sau forme pentru gheață.