Supă de ceapă franțuzească. Rețeta făcută de Sorin Bontea de la Chefi la cuțite
Publicat pe 24.03.2021 la 23:21 Actualizat pe 24.03.2021 la 23:24
Supa de ceapă se prepara din cele mai vechi timpuri, dar francezii au creat o variantă ce lasă fără cuvinte și pe cei mai pretențioși degustători. Chiar dacă, în mod normal, este atât de bună această supă, chef Sorin Bontea reușește să-i dea o savoare aparte.
- Rețetă de supă de ceapă franțuzească
- Varianta lui chef Sorin Bontea de la Chefi la cuțite
O supă de ceapă franțuzească este exact ce ai nevoie într-o zi ploioasă. Sunt multe modalități de preparare a acestei supe, dar rețeta lui Sorin Bontea de la ”Chefi la cuțite” este ce departe superioară tuturor.
Supa franțuzească este servită în restaurante din întreaga lume, dar poate fi savurată și în confortul propriei case, cu foarte puțin efort. Cu ingredientele potrivite și rețeta lui chef Bontea vei avea parte de o experiență culinară de excepție.
Supa de ceapă franțuzească a lui chef Sorin Bontea
Ingrediente
- 40 g unt
- 100 g ceapă
- 15 g făină
- 400 ml supă de pui, de vită, de oase sau apă
- sare și piper
- 30 ml smântână pentru frișcă min.30%
- 3 felii de pâine
- 20 ml cognac sau 100 ml vin alb sec
- 150 g cașcaval (Comté, Emmentaler, Cheddar)
Mod de preparare
În prima parte se curăță ceapa și se taie în două, apoi se feliază în felii subțiri și egale. Se ia o tigaie în care se va încinge untul, până devine maroniu, apoi se adaugă ceapa. Se stinge cu 50 ml supă (sau apa) la care s-a adăugat cognacul sau vinul alb sec. Întrega rețetă se prepară la fos mic/mediu.
Se lasă să scadă până începe să sfârâie, apoi se adugă câte 2-3 linguri de supă. Se repetă procedeul de câteva ori, pana ceapa se transformă într-o pastă de culoare maronie.
Făina se amestecă, cu restul de supă sau apă și cu smântana pentru friscă. Compoziția se adaugă la ceapa caramelizata și se mai lasă s dea câteva clocote. Din când în când, trebuie amestecat pentru a nu se prinde. Gustăm supa și mai condimentam cu sare și piper, dacă este necesar.
Preparare crutoane de pâine cu cascaval
Se pregătesc feliile de pâine gratinate cu cașcaval. Se ia trei jumătăți de felie de pâine cu jumătate din cașcavalul ras. Se dau la cuptor la funcția grill 15 minute la 150° C. Tot ce trebuie este să se topească cașcavalul și pâinea să se usuce ușor.
Montare
Vei avea nevoie de un vas termorezistent, cu volum de circa 1 L. În el vei așeza 2 felii de pâine și le presari cu circa 1/3 din cașcavalul rămas. Deasupra se așează șiultima felie de pâine, apoi se toarnă supa de ceapa peste toate feliile de pâine.
Peste felia de pâine de sus, care trebuie să rămână puțin la suprafață, se presara și restul de cașcaval ras.
La final, bolul cu supă de ceapă se bagă în cuptor și se gratineaza 15 minute la 180° C pe funcția ventilatie, pana când cașcavalul de deasupra se topește și se rumenește. Este bine să așezați bolul ceramic într-o tavă, pentru siguranță.
După scoaterea din cuptor, supa este gate de servire! Poftă bună!