Supă de roșii cu găluște de griș sau de făină. Rețete pentru toate gusturile
Publicat pe 12.07.2022 la 14:30 Actualizat pe 12.07.2022 la 14:30
Supa de roșii cu găluște este un preparat foarte îndrăgit de majoritatea românilor. Este un preparat sănătos, plin de vitamine, iar cei mici îl pot consuma fără probleme. De asemenea, este un fel de mâncare foarte slab caloric, motiv pentru care poate fi consumat și în diete. Astăzi îți prezint cum se face supa de roșii cu găluște de griș, dar și de făină. Cele mai bune rețete de până acum.
- Supă de roșii cu găluște de griș și de făină
- Ingrediente și mod de preparare
Supele constituie o masă sănătoasă și echilibrată. Este bine să consumăm cât mai supe, deoarece ele aduc numai beneficii asupra organismului nostru. Supa de roșii cu găluște este un deliciu culinar. Nu este un fel de mâncare ce se prepară rapid, însă merită fiecare minut petrecut în bucătărie.
Supă de roșii cu găluște de griș
Ingrediente
3 morcovi
3 pătrunjei
1/2 țelină
2 cepe
2 roșii
1 l suc de roșii preparat în casă
ulei pentru călit cepele
1 legătură de frunze de pătrunjel
4 căței de usturoi
sare
piper
Pentru găluște
3 ouă
10 linguri de gris
sare
piper
Mod de preparare
Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală, se mărunțesc și se pun la fiert la foc iute. Cepele se curăță, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie și se călesc în ulei la foc mic, având grijă să nu se ardă, ci doar să se înmoaie puțin, ca să fie dulci. Roșiile se spală, se curăță de semințe, se taie mărunt și se pun la înmuiat peste cele două cepe, călite deja. Frunzele de pătrunjel se aleg, se spală, se zvântă și se taie mărunt. Usturoiul se curăță, se spală și se taie fin în feliuțe subțiri. În oala în care fierb legumele se pun cepele și roșiile călite, usturoiul tăiat fin și apoi se adaugă și sucul de roșii. Se spumuiește când este cazul. Cât timp toate acestea fierb, se fac găluștele de gris. Cele trei ouă se mixează cu sare și puțin piper, după care se adaugă cele 10 linguri de gris, se uniformizează bine compoziția, se mai lasă 2-3 minute să se așeze, după care se iau cu lingura găluște și se pun în oala cu supă, oprită din fiert. După ce s-au format toate găluștele se pune din nou oala la fiert, la foc potrivit și se spumuiește, când este cazul. Când găluștele au crescut în volum, iar legumele sunt fierte, se condimentează supa cu sare și piper și după 2-3 minute se oprește focul. Se presară frunzele de pătrunjel, se pune capacul peste oală și se mai lasă supa un sfert de oră "să se odihnească", după care poate fi servită. Poftă bună!
Rețeta supei de roșii cu găluște de făină
Ingrediente
4 morcovi mari
2 pătrunjei
1/2 țelină
2-3 roșii
1/2 ardei gras verde
1/2 ardei capia
2 cepe mici
4 căței de usturoi
ulei de floarea soarelui pentru călit legumele
1 litru de suc de roșii
1 legătură de frunze de pătrunjel
sare
piper
cimbru
Pentru găluște:
3 ouă
9 linguri de făină
sare
Mod de preparare
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală și se dau pe răzătoarea fină, după care se pun la fiert, cu 3 litri de apă. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă. Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie. Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, se taie foarte fin și se călesc cu ceapa și usturoiul. Se spală roșiile, se taie cubulețe și se adaugă în tigaie, la călit, peste celelalte legume. Când roșiile se înmoaie și scade lichidul, se adaugă 100 ml de apă și se lasă la foc mic, să se pătrundă, iar după 5-6 minute se adaugă în oala de supă. Se pregătește compoziția pentru găluște, din ouă, făină albă și sare. Se amestecă bine, să nu rămână cocoloașe și când este gata, se formează găluște, mai mici decât cele obișnuite, din gris, care se lasă să alunece într-o oală cu apă clocotită cu sare, dar la foc foarte mic. După ce s-au format toate găluștele, se fierb, la foc mediu, cam 5 minute. Între timp se toarnă sucul de roșii în oala de supă. Se aleg, se spală și se toacă frunzele de pătrunjel. Când găluștele au fiert, se strecoară de apă printr-o strecurătoare deasă și se adaugă în oala de supă. Focul de la oala de supă trebuie să fie mic. Se mai lasă supa la fiert încă 2-3 minute, se condimentează cu sare, piper și cimbru, după care se oprește flacăra de la aragaz, se adaugă pătrunjelul tocat, se pune capacul și supa poate fi servită după ce se ”odihnește” timp de 10-15 minute. Poftă bună!