De ce se întăresc găluștele de griș. Trucuri ca să faci cele mai pufoase găluște
Publicat pe 11.07.2022 la 17:43 Actualizat pe 11.07.2022 la 17:43
Cu toții ne dorim ca atunci când facem supă sau papricaș, găluștele să iasă delicioase, moi și pufoase. Ei bine, de multe ori nu am reușit să obținem așa găluște, iar noi vă sărim în ajutor cu câteva trucuri ca să obțineți cele mai pufoase găluște de griș. Iată ce să faci, dar și de ce se întăresc!
- De ce se întăresc găluștele de griș
- Câteva trucuri ca să obțineți cele mai pufoase găluște
Toată lumea iubește și gătește supa cu găluște sau papricașul cu găluște de griș, însă puține gospodine reușesc să o prepare corect, fără ca găluștele să se întărească. Iată ce să faci pentru a obține găluștele de griș dorite, dar și de ce se întăresc!
De ce se întăresc găluștele de griș. Trei greșeli posibile
Găluștele se pot întări din cauza faptului că puneți prea multă cantitate sau prea puțină cantitate de făină atunci când le preparați. Găluștele de griș se mai pot întări pentru că nu amesetcați foarte bine albușurile de ou. De asemenea, dacă nu țineți cont să puneți o cană cu apă rece după ce găluștele au dat un clocot, atunci puteți să vă așteptați ca acestea să iasă tari și să nu vă mai doriți să le consumați.
Ce poți să faci dacă găluștele au ieșit tari
Atunci când preparați găluștele de griș, este foarte important să verificați una dintre ele cu lingura. Dacă se destramă, adăugați o linguriță de griș în plus, apoi lăsați compoziția încă un minut sau două pe foc. Dacă vi se pare că, dimpotrivă, găluștele au ieșit prea tari, adăugați o cană cu apă rece. Acest proces se numește temperare. Scăderea temperaturii apei de la găluște le va permite acestora să fiarbă complet și să absoarbă tot lichidul. Astfel, găluștele de griș vor avea o textură pufoasă.
Un truc util pentru cele mai pufoase găluște de griș
Pentru ca găluștele de griș să aibă textura portrivită și să fie pufoase, țineți cont de următorii pași simpli:
-separați albușurile de gălbenușuri
-bateți albușurile foarte bine, cu un tel sau cu un mixer, până când se formează o spumă tare, care nu curge din farfurie dacă o întorceți cu susul în jos
-încorporați încet-încet gălbenușurile în spumă, amestecând încontinuu cu grijă, apoi dăugați sarea
-adăugați și grișul în ploaie și asigurați-vă că nu formează cocoloașe când amestecați
-compoziția de găluște de griș ar trebui să aibă o consistență suficient de groasă la final
-când vine momentul să le puneți în supă cu lingura, aveți mare grijă să udați înainte lingura cu apă sau puțină supă
-luați câte o lingură din compoziție și scufundați-o în supă
-lăsați să dea în clocot găluștele, iar imediat după, turnați o cană de apă rece ca gheața peste găluște, pentru a vă asigura că acestea vor fi extrem de pufoase.
Cum să faci găluște din făină super pufoase
Ingrediente:
-5 ouă
-220-250 gr de făină, în funcție de cât de mari sunt ouăle, dar și de gradul de umiditate al făinii
-1 lingură de sare
-(opțional) o legătură de pătrunjel
Mod de preparare:
Se sparg ouăle într-un bol și se adaugă treptat făina, în prima parte cam jumătate din cantitatea de făină, apoi pe rând pentru a obține consistența pufoasă.
Dacă puneți prea puțină făină se vor împrăștia la fiert, iar dacă e prea multă făină nu vor fi pufoase și vor rămâne extrem de tari. Cel mai bine e să faceți testul înainte de a pune prea multă făină, dacă rupeți o gălușcă, nu se împrăștie și se umflă ușor la fiert, este mai mult decât perfect.
Opțional puteți să adăugați la final pătrunjelul tocat mărunt, pentru un plus de culoare și savoare.
Lăsăți pentru aproximativ 15-20 de minute aluatul obținut deoparte, timp pentru a pune o oală încăpătoare la fiert cu o lingură mare de sare.
Turnați aluatul pe o farfurie, iar când apa începe să clocotească, cu ajutorul unei linguri înmuiate în apă rupeți repede cu buza lingurii bucăți din aluat, direct în apa fierbinte. După ce le-ați rupt, reduceți focul la mediu și le fierbeți pentru aproximativ 7-9 minute.
Le scurgeți și le puneți într-un vas cu puțin ulei, acoperite, iar până se răcesc complet, le săltați de câteva ori să nu se lipească.
Găluștele se pot pune în supă sau papricaș
Gospodinele de peste tot pun găluștele de griș în supă sau în papricaș, deoarece acestea dau un gust inedit mâncării. Pentru a obține un gust inedit al găluștelor și pentru ca acestea să fie pufoase, țineți cont de pașii simpli de mai sus.
Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei prea multă cafea. Regula de care trebuie să ții cont, mai ales vara