Temperatura la care se face peștele la cuptor. Secretul pe care trebuie să îl știi dacă vrei să îți iasă fraged și suculent
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 12.10.2023 la 09:27
Actualizat pe 12.10.2023 la 09:27
Fie că îl pui la cuptor, îl prăjești, sau îl faci la abur, există puține lucruri la fel de satisfăcătoare ca un file de pește perfect gătit. Unii oameni sunt puțin nervoși când vine vorba de gătit un astfel de preparat și, deși implică un pic de precizie, dacă ai instrumentele potrivite și știi ce ai de făcut, acest fel de mâncare poate fi destul de simplu de preparat. Pentru a afla cum poți face un pește fraged și suculent propria ta bucătărie, citește rândurile de mai jos și vei afla mai multe detalii despre temperaturile de gătire a peștelui.
- La ce temperatură se face peștele la cuptor
- Acesta e secretul ca să iasă fraged și suculent
Este adevărat că gătitul peștelui necesită puțin mai multă atenție la detalii decât majoritatea cărnurilor. Acest lucru se datorează faptului că peștele are un conținut de colagen mai mic decât carnea, cu fibre musculare care sunt de până la zece ori mai scurte. Din acest motiv, peștele este mult mai sensibil la căldură și va începe rapid să-și piardă umiditatea dacă este gătit prea mult timp.
La ce temperatură se face peștele la cuptor
Potrivit unor specialiști, temperatura prea ridicată de gătire poate duce la uscarea excesivă a peștelui, în timp ce temperatura prea scăzută poate duce la o coacere incompletă. Un secret important este de a pregăti peștele la o temperatură moderată, ideală fiind între 180-200 de grade Celsius.
USDA recomandă gătirea peștelui, în general, la 145ºF/63ºC, pentru a ucide bacteriile dăunătoare, dar unii bucătari recomandă să găteși anumite tipuri de fructe de mare puțin sub această temperatură, pentru a le menține umede. Dacă procedezi astfel, este important să cumperi pește proaspăt de la un vânzător de pește bun, pentru a minimiza riscul de contaminare. Când cumperi, evită orice cu miros de pește - cel mai proaspăt pește ar trebui să miroasă a briza oceanului - și asigură-te că fie folosești peștele în două zile de la cumpărare, fie îl congelezi până când ai nevoie de el.
Diferite tipuri de pește și temperatura lor de gătire
Somonul are un conținut foarte mic de colagen și își va pierde rapid umiditatea și va deveni dur și neplăcut. Mulți bucătari preferă să gătească somon la 125 °F/52 °C pentru o bucată de pește mai umedă și mai slabă.
Halibutul este un pește mai ferm și va rezista la căldură puțin mai mult decât somonul. Ar trebui să fie gătit la o temperatură internă între 130 și 135 ° F/ 54 și 57 ° C, astfel încât mijlocul devine doar opac. Cel mai mare dintre peștii plati, halibutul poate fi de dimensiuni mari și dificil de gătit.
Creveții se vor micșora și devin tari atunci când sunt supragătiți. Temperatura lor internă ideală este de 120 °F/49 °C, exact când creveții încep să capete o culoare roz deschis.
Tonul își pierde umiditatea și aroma dacă este gătit prea mult timp și este de obicei servit rar sau prăjit la 115ºF/46ºC. Tonul crud conține adesea un parazit, așa că dacă îți servești tonul crud, asigură-te că folosești ton de calitate sashimi, care a fost tratat pentru a ucide paraziții.