Zahăr vanilat sau vanilinat? Care este diferența între vanilie si vanilină
Publicat pe 29.07.2021 la 13:35 Actualizat pe 29.07.2021 la 13:42
Foarte multe persoane confundă zahărul vanilat cu cel vanilinat, însă este de precizat că diferența dintre cele două arome este pe cât se poate de considerabilă. În acest sens, vanilia și vanilina nu sunt nici pe departe similare, așa că iată care este diferența dintre cele două!
- Care este diferența dintre zahăra vanilat și cel vanilinat
- Ce sunt, de fapt, cele două arome
Zahărul vanilinat și zahărul vanilat sunt două produse total diferite, însă cu siguranță probabil multe persoane se gândesc atunci când fac cumpărărturile că este o greșeală de scriere atunci când citesc pe pliculețe. Ei bine, nu! Cele două tipuri de zahăr sunt realizate din arome diferite, respectiv aroma de vanilie și cea de vanilină, astfel că există o diferență între cele două și nu sunt nici pe departe asemănătoare.
Care e diferența între vanilie și vanilina
Diferența dintre vanilie și vanilină este considerabilă, întrucât vanilina este pricipalul produs aromatic găsit din păstăile de vanilie ale orhideei, fiind un rezultat sintetic, căci ea este produsă chimic pentru a reproduce gustul vaniliei, însă nu este vanilie.
Vanilia este un afrodisiac natural și o sursă foarte bună a grupului de vitamine B. Totodată, este un amplificator de bună dispoziție și o soluție antistres. Pentru a produce extract de vanilie, păstăile de vanilie sunt puse într-o soluție de alcool sau glicerină. În comerț se poate găsi și pudră de vanilie, care este, de fapt, partea interioară a păstăii de vanilie.
Zahăr vanilat sau vanilinat? Pe care îl cumpărăm de la supermarket
Este de precizat că la raft, fix lângă pliculețele de zahăr vanilat se vor găsi și cele de zahăr vanilinat, astfel că ambele se pot cumpăra de la orice supermarket. Deoarece zahărul vanilat este un prus natural de înaltă calitate, acesta va fi mai scump față de cel vanililat care, de fapt, este un produs sintetic.
Pe lângă aceste lucruri, zahărul vanilat, dar și cel vanililat sunt potrivite pentru prepararea oricărui fel de mâncare, astfel că sunt extrem de bune pentru utilizare la coacere și gătit.
Ce este zahărul vanilat
Zahărul vanilat este un produs obținut din batoanele de vanilie, astfel că este un rezultat natural.Culturile vaste de vanilie se găsesc în Madagascar, astfel că această țară este pe cât se poate de recunoscută pentru respectivul produs de vanilie. De asemenea, batoanele se lasă la soare, apoi la uscat, intensificându-se astfel aroma.
Totodată, zahărul vanilat este mai scump decât cel vanilinat. Acesta are o culoare maro deschis sau auriu datorită păstăilor de vanilie.
Ce este zahărul vanilinat
Zahărul vanilinat este obținut din vanilină, fiind un produs sintetic. Acesta este numit și imitație de vanilie, însă din cauza combinării zahar, sirop de porumb sau alti indulcitori similari, devine chiar toxic pentru organism, daca este consumat des. Acesta este mai ieftin față de zahărul vanilat și culoarea acestuia este pur și simplu albă.
Cum poți face zahăr vanilat acasă
Zahărul vanilat este pe cât se poate de simplu de realizat în casă, astfel că sunt necesare câteva batoate de vanilie. Se despică în două și se scot bobițele de vanilie cu vârful unui cuțit. Acestea se vor pune într-un borcan cu zahăr și și va lăsa închis ttimp de două săptămâni.
Citește și: REȚETA ZILEI: Cheesecake cu glazură din gelatină și sirop de vanilie