Rubarba, o plantă cu multe beneficii. De ce e bine să o consumi
Publicat pe 07.04.2021 la 18:02 Actualizat pe 07.04.2021 la 18:03
Ne aflăm în sezonul rubarbei, iar dacă nu ați consumat până acum, este cazul să o faceți! Beneficiile consumului de rubarbă sunt numeroase, chiar dacă pentru mulți sunt necunoscute. Iată de ce este bine să o introduci în meniul tău!
- Află ce beneficiii are rubarba!
- De ce e bine să consumi această plantă?
Rubaraba are beneficii la care nici nu te-ai aștepta și poate fi consumată sub mai multe forme. De asemenea, este excelentă într-o dietă slabă caloric și poate fi ingredientul special din preparate precum plăcintele sau ciorbele.
Ce este rubarba
Rubarba este o plantă ierboasă perenă, ce poate creşte până la doi metri înălțime. Se foloseşte în preparatele culinare, dar şi in medicină. Este originară din Tibet, iar consumul ei corespunzător aduce multe beneficii.
Imagini cu rubarbă
Care este denumirea populară
Deși este cunoscută drept rubarbă, această plantă mai are și alte denumiri populare precum: revent, rabarbăr (Transilvania), rabarbură, rabarber, rabarbară.
Ce beneficii are rubarba
Consumată corespunzător, rubarba are proprietăţi anti-cancer. Ea reduce riscul de cancer şi dezvoltarea anormală a celulelor. Conținutul mare de fibre pe care îl are o recomandă în cazurile de indigestie.
Când o consumi proaspătă rece ajută la echilibrarea acizilor stomacali şi la reglarea digestiei. De asemenea, este tonică şi regeneratoare a celulelor hepatice, scade tensiunea arterială şi reduce colesterolul rău.
Totodată, rubarba reduce şi presiunea arterială şi este recomandată femeilor aflate la menopauză. Are şi proprietăţi antibacteriene şi ajută la inhibarea afecţiunilor produse de stafilococul auriu. Vitamina K din rubarbă reduce rezistenţă organismului la insulină şi ajută la tratarea afecţiunilor renale.
De menționat că rubarba este contraindicată în unele cazuri. Persoanele care suferă de gută nu trebuie să o consume.
Cum se consumă rubarba
Cu toate că are atâte beneficii, rubarba trebuie consumată după anumite reguli. În general, tulpinile sunt cele mai folosite. Pețiolul se folosește primavara, iar rizonii, doar toamna și numai cei de la plantele care au cel puțin 8 ani.
Tulpinile se taie de la bază și de la vârf, fix de acolo de unde încep frunzele. Motivul este faptul că frunzele sunt bogate în acid oxalic, o substanță toxică.
Rubarba poate fi consumată în varianta de ceai, de sirop sau în diferite feluri de mâncare.
Ceaiul de rubarbă
Ceaiul de rubarbă se prepară din rizomi uscați ai plantelor. Se găsește în farmacii, plafar, magazine cu produse naturiste.
Ceaiul se prepară dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă, lăsându-se 10 minute la infuzat. Se administrează doar la nevoie (în caz de constipatie, hemoroizi) și nu pe perioade indelungate, pentru că poate provoca purgație și dezechilibre electrolitice.
Siropul de rubarbă
Pentru siropul de rubarbă vei avea nevoie de 500 grame de rubarbă, 500 ml apă, 300 grame zahăr și zeamă de la o jumătate de lămâie.
Mod de preparare
Se spală bine rubarba și se taie în cuburi pe cât posibil egale. O punem într-o oală și turnăm apa peste ea. Punem la foc și lăsăm să fiarbă la foc mic 15 minute, cât să se îmnoaie foarte bine.Dăm deoparte și lăsăm la răcit.
Cu ajutorul unei strecurători separam pulpa de lichid. Lichidul obținut îl cântărim și, în funcție de cât este acesta vom stabili și cantitatea de zahăr. De obicei, pentru a face sirop, la un litru de lichid se pune 1 kilogram de zahăr. Însă se poate folosi și mai puțin zahăr mai ales când nu ai de gând să păstrezi pentru iarnă siropul.
Lăsăm să fiarbă până când devine sirop adică se îngroasă și se leagă. La final adăugăm și zeama de lămâie, mai dăm un clocot și apoi oprim focul. Punem așa fierbinte în sticle sterilizate dacă dorim să păstrăm peste iarnă.
Ce se mai poate face din rubarbă
Rubaraba poate fi foarte bună pentru dulceață și compot, dar și pentru supe și prăjituri.
Supa de rubarbă este o variantă foarte bună pentru zilele de post. Ai nevoie de următoarele ingrediente: 3 cartofi, 2 morcovi, 2-3 tulpini de rubarba, 1 pastarnac, o bucata de telina, 1 ceapa verde, frunze de menta, ulei de măsline. Prepararea este aceeași ca la orice ciorba de legume.
Când se recoltează rubarba
Plantele pot fi recoltate in al doilea an de productie, din aprilie pana in iunie. Când a venit timpul recoltarii, se ia un cutit ascutit si se taie tulpinile la nivelul solului. În primul an de recolta, ar trebui sa taiati doar 3-4 tulpini dintr-o dată.